Кайсиев конфитюр с мента
СъставНеобходими продукти за 3 бурканчета по 300 мл
- 1 кг кайсии
- 1 пакетче Гелфикс Класик 1:1
- 1 кг захар
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар Dr. Oetker
- 6 листа от мента
Начин на приготвяне
- 1.
Измийте кайсиите, почистете ги и ги нарежете на малки парченца, които после пасирайте или смелете на пюре. Претеглете 1 кг.
- 2.
Смесете 2 с. л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Класик 1:1 и ги прибавете към плодовете. Сложете сместа да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато. След завиране прибавете останалата захар с бурбонската ванилова захар и листенцата мента. Разбъркайте добре.
- 3.
Конфитюрът трябва да ври 3 - 5 мин при непрекъснато бъркане. По желание може да отстраните пяната. Свалете конфитюра от огъня и веднага го разсипете в предварително измитите и подсушени бурканчета. 4Затворете бурканчетата, обърнете ги с капачките надолу и ги оставете така около 5 мин.