Ябълков конфитюр със сини сливи
СъставНеобходими продукти за 3 бурканчета по 400 мл
- 500 г ябълки
- 500 г сини сливи
- 1 пакетче Гелфикс Екстра 2:1
- 500 г захар
- сока от половин лимон
- 2 пръчици канела
- 2 с. л. ром
Начин на приготвяне
- 1.
Ябълките и сините сливи се измиват, оставят се да се отцедят и се почистват от дръжките, семките и костилките. Ябълките се обелват и се поливат с лимоновия сок, за да не покафенеят. Претеглят се точно 500 г ябълки и 500 г сини сливи.
- 2.
Сливите се смилат на пюре, а ябълките се нарязват на дребни парченца. Плодовете се смесват в подходящ съд за варене. Съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 се разбърква с 2 с. л. захар и се прибавя към плодовете. Добавят се пръчиците канела и ромът. Сместа се слага да заври при умерена температура, като се разбърква непрекъснато. След завиране се прибавя останалата захар и се разбърква добре. Конфитюрът трябва да ври 3 – 5 мин. при непрекъснато бъркане. По желание може да се отстрани пяната.
- 3.
След това веднага се разпределя в предварително измитите и подсушени бурканчета, като се отстраняват пръчките канела. Бурканчетата се затворят добре, обръщат се с капачката надолу и се оставят така около 5 мин.