Начало За нас Реклама Контакти

Ябълков конфитюр със сини сливи

Снимка за Ябълков конфитюр със сини сливи
20
Време за приготвяне: 20 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Комбинирането на различни плодове в конфитюри и сладка винаги е добра тактика за постигане на комплексен и богат вкус, който да съхрани свежи спомените за топлото време. 

СъставНеобходими продукти за 3 бурканчета по 400 мл

  • 500 г ябълки
  • 500 г сини сливи
  • 1 пакетче  Гелфикс Екстра 2:1
  • 500 г захар
  •  сока от половин лимон
  • 2 пръчици канела
  • 2 с. л. ром

Начин на приготвяне

  • 1.

    Ябълките и сините сливи се измиват, оставят се да се отцедят и се почистват от дръжките, семките и костилките. Ябълките се обелват и се поливат с лимоновия сок, за да не покафенеят. Претеглят се точно 500 г ябълки и 500 г сини сливи.

  • 2.

    Сливите се смилат на пюре, а ябълките се нарязват на дребни парченца. Плодовете се смесват в подходящ съд за варене. Съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 се разбърква с 2 с. л. захар и се прибавя към плодовете. Добавят се пръчиците канела и ромът. Сместа се слага да заври при умерена температура, като се разбърква непрекъснато. След завиране се прибавя останалата захар и се разбърква добре. Конфитюрът трябва да ври 3 – 5 мин. при непрекъснато бъркане. По желание може да се отстрани пяната.

  • 3.

    След това веднага се разпределя в предварително измитите и подсушени бурканчета, като се отстраняват пръчките канела. Бурканчетата се затворят добре, обръщат се с капачката надолу и се оставят така около 5 мин.


Окт. 2012
Още подобни рецепти
Коментари