Кайсиев конфитюр с тиквички
Лятното плодово-зеленчуково изобилие лесно подтиква въображението към чудати игри с продуктите, които често завършват с неоспоримо вкусен резултат. Опитайте свежата комбинация от кайсии, тиквички и ябълки и сами ще усетите това.
СъставНеобходими продукти за 3 бурканчета от 400 мл
- 500 г ябълки
- 300 г кайсии
- 200 г тиквички
- 1 пакетче Гелфикс Класик 1:1
-
1150 г захар
Начин на приготвяне
- 1.
Нарежете на ситно измитите и обелени ябълки и претеглете точно 500 г от тях. Отстранете костилките от измитите кайсии, нарежете ги на кубчета и претеглете точно 300 г. Измийте тиквичките и ги настържете на едро, след което претеглете 200 г.
- 2.
Поставете всички плодове в подходящ съд за варене. Смесете съдържанието на пакетчето Гелфикс Класик с 2 с. л. захар и го разбъркайте добре с плодовата смес. Сложете сместа да заври при висока температура, като бъркате непрекъснато. След завиране прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Конфитюрът трябва да ври около 3-5 мин. при непрекъснато бъркане. По желание може да отстраните пяната.
- 3.
Свалете конфитюра от огъня и веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете добре бурканчетата, обърнете ги с капачката надолу и ги оставете така около 5 мин.
Съвети:
- - Препоръчително е да използвате капачки на винт.
- - Ако предпочитате конфитюра по-желиран, добавете едно пакетче лимонена киселина Dr. Oetker.
- - За по-фин вкус може да добавите 3 с.л. бренди във вече сварения конфитюр.
- - Предложете конфитюра върху сирене Бри.