Вързана риба
Съчетаването на два морски продукта, в случая лаврак и скариди, винаги е успешен ход в кухнята.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 2 лаврака
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 3 моркова, едро настъргани
- 300 г сварени дребни скариди
- 150 мл вермут или бяло вино
- зехтин
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1..
Рибите се нарязват на по 2 филета, почистват се от костите. Посоляват се и се поръсват с черен пипер. Намазват се със зехтин.
- 2.
В тиган се сгорещяват 2 с. л. зехтин и се слагат празът и морковите. Разбъркват се на слаб огън 10 - 12 мин., докато се карамелизират. Налива се виното и се разбърква на силен огън, докато се изпари.
- 3.
Прибавят се скаридите, посоляват се, може да се подправят с копър или магданоз. След 2-3 мин. сместа е готова. Леко се охлажда.
- 4.
Сместа се сипва върху едната половина от рибата и се затваря с другата половина. Полученият „сандвич” се връзва на 3-4 места с бял памучен конец.
- 5.
Пълнената риба се слага в добре сгорещен тиган да се запече 2 мин. от едната страна на умерен огън и още 2 мин. от другата страна. Допича се в предварително загрята фурна още 8 мин. на 200˚ С