Воловани със задушена свинска плешка
Волованите са много красив начин да се оформи ястие с месо, като освен това тестото замества и необходимата въглехидратна гарнитура в тази апетитна рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г свинска плешка, нарязана на малки кубчета
- 1 ч. ч. обелени малки лукчета
- 1 морков, нарязан на кръгчета
-
- 1 с. л. брашно
- ½ ч. ч. вермут или бяло вино
- 2 с. л. сирене маскарпоне или фино крем-сирене
- 2 с. л. ситно нарязан магданоз
- 500 г бутертесто
- 1 яйце
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1. .
Месото се смесва с лукчетата и моркова. Всичко се поръсва с брашното, солта и пипера и се разбърква. Добавят се вермутът и 100 мл вода. Всичко се разбърква и се слага в гювеч с капак. Пече се около 1 час във фурна на 170˚ С или докато месото омекне и сосът се сгъсти. В задушената смес се разбъркват сиренето и магданозът.
- 2.
От бутертестото се изрязват 4 правоъгълника. Краищата им се очертават като рамки - ленти с дебелина 2 см, като в два от срещуположните краища се оставят несрязани. Получените рамки се прихлупват и се залепват върху срещуположния край с разбитото яйце. Слагат се да се изпекат в загрята на 200˚ С фурна, докато се зачервят.
- 3.
Изпечените лодки се напълват с топлата месна смес и се поднасят.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия