Воловани с рагу от пиле
Волованите са забавен и изискан френски начин да се представят малки порции от фино приготвени зеленчуци и месо. Обикновено се правят от многолистно тесто, но тези от парено са несравнимо по-лесни за приготвяне.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за рагуто:
- 2 пилешки бутчета
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- 2 с. л. масло
- 1 ч. ч. замразен грах
- 200 г карфиол, нарязан на розички
- 2-3 аспержи, по желание
- 100 г гъби, нарязани на четвъртини
- за бешамела:
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 1 жълтък
- лимонов сок, сол и пипер на вкус
- за волованите:
- 100 г меко масло
- 5 с. л. брашно
- ¼ ч. л. сол
- 250 мл прясно мляко
- 4 яйца
- 5 с. л. настърган кашкавал
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пилешките бутчета и морковът и се слагат в 1 с. л. сгорещено масло, обръщат се от всички страни да се зачервят, посоляват се и се покриват с гореща вода. Оставят се да къкрят, докато се свари месото. Изваждат се да изстинат и бутчетата се обезкостяват.
- 2.
В кипяща подсолена вода се пускат розичките карфиол, аспержите и грахът за 3 мин. и после се отцеждат от течността.
- 3.
Гъбите се запържват, докато се зачервят, в 1 с. л. масло.
- 4.
Маслото за бешамела се загрява и в него се слага брашното, разбърква се и се налива студеното мляко, като се разбърква, докато се сгъсти. Добавя се жълтъкът и се разбърква. Подправя се с лимонов сок, сол и пипер на вкус.
- 5.
Бешамелът се смесва с месото, гъбите и бланшираните зеленчуци.
- 6.
Маслото за волованите се размесва с брашното и солта и се залива с врящото мляко. Сместа се слага на огъня и се бърка с дървена лъжица, докато започне да се отделя от стените на съда. Сваля се от котлона и се добавят един по един жълтъците. Добавя се кашкавалът и се слагат разбитите на сняг белтъци.
- 7.
Тестото се шприцова върху хартия за печене във форма на пръстени. Пекат се в загрята фурна на 180° С, докато се зачервят. Волованите се сервират, напълнени с пилешкото рагу.
- .