Влюбени малини
Да, знаем, сега е февруари и пресните малини идват от Южна Америка и са на безбожни цени. Затова пък има замразени, които ще свършат чудесна работа за тази прочувствена торта, която Ивелина Иванова, нашия шеф готвач, сътвори за предстоящия ден на св. Валентин.
СъставНеобходими продукти за 6
- за блатовете:
- 1⅔ ч. ч. брашно
- 1 ч. л. какао
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- ¼ ч. л. сол
- 1 ч. ч. стопено масло или олио
- 200 г кисело мляко
- 2 яйца
- 1 ч. л. червена сладкарска боя
- 1 ч. л. ябълков оцет
- 1 ч. л. ванилова есенция
- за крема:
- 500 г обезсолено сирене, тип дунавия
- 1 ч. ч. пудра захар
- 400 г заквасена сметана
- 1 ч. ч. замразени малини или боровинки
- за малиновите сорбе и сос:
- 2 ч. ч. замразени малини
- 1 ч. ч. сладко от малини
- 2 с. л. джин или водка
- 100 мл вода
- 2 с. л. лимонов сок
- за захарните цветя:
- 2 ч. ч. захар
- 6 с. л. вода
- 1 с. л. глюкоза
- червена и зелена сладкарска боя
- за гарниране:
- 200 мл подсладена сметана
- 200 г заквасена сметана
- 3 с. л. пудра захар
Начин на приготвяне
- 1.
Смесва се пресятото брашно с какаото, захарта, содата и солта.
- 2.
Разбиват се яйцата с олиото, киселото мляко, боята, оцета и ванилията. Добавя се брашнената смес и се разбърква, докато се получи гладко тесто. Сипва се във форма с диаметър 24 см., застлана с хартия за печене и се пече на 180° С около 30 мин.
- 3.
Изпеченият блат се изважда от формата и се оставя да изстине напълно. Разрязва се хоризонтално на 2 или 3 слоя.
- 4.
Разбива се обезсоленото сирене със заквасената сметана, захарта и размразените малини. С получения крем се съединяват слоевете на тортата и се намазва отгоре и отстрани.
- 5.
За сорбето замразените малини се пасират заедно със сладкото, джина, водата и лимоновия сок. Семките могат да се отстранят, като пюрето се прецеди през цедка. Отделя се ⅓ от него за сос, а останалото се слага в контейнер да се замрази за 3-4 часа в хладилника.
- 6.
За цветята захарта се слага да заври заедно с водата и глюкозата. Разбърква се само веднъж в началото. След това тиганът само се накланя наляво-надясно. Температурата на захарта трябва да достигне 155° С. Може да се използва термометър за месо или захарният сироп трябва да придобие много светъл карамелов цвят. Разделя се на 2 части, като едната се оцветява в червено, а другата - в зелено. Захарта е много гореща, използвайте ръкавици! Върху силиконово килимче или кухненска хартия се капва по малко от захарта във вид на венчелистчета и листа. Втвърдените листа се залепват едно за друго, като леко се разтопяват в основата с горелка или свещ.
- 7.
Върху тавичка, в която дъното е покрито със захар, се сипва от цветната захарна смес във вид на сърце.
- 8.
Разбиват се заедно двата вида сметана и захарта. Тортата се доукрасява с разбитата сметана и захарните цветя и сърца. Всяко парче се поднася с малиновия сос, лъжица от сорбето и замразени малини. Вместо да се нареже на парчета, от тортата могат да се направят топки с лъжица за сладолед.