Вкусен рибен пай
Всеизвестен факт е, че ядем и с очите. А за децата това се отнася в още по-голяма степен. Нещо, което е примерно зелено и кашесто, ще хареса на малчуганите много по-малко, отколкото ястие, носещо посланието "усмивка". Така че при готвенето за малки деца е желателно да дадем още по-голяма свобода на фантазията си. С нашето предложение на тази страница със сигурност ще грабнете техния поглед, а след това и устенцата им!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за картофеното пюре:
- 400 г обелени и нарязани картофи
- 1 с. л. масло
- 3 с. л. прясно мляко
- за рибната смес:
- 500 г рибно филе от треска или хек
- 1 дафинов лист
- 400 мл прясно мляко
- 1 с. л. масло
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 домат, нарязан на ситно без семките
- 2 с. л. брашно
- 100 г настърган кашкавал
- 1 с. л. нарязан копър
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се слагат да се сварят на пара. Смачкват се с вилица, като се прибавят маслото и млякото. Подправят се на вкус.
- 2.
Рибата с млякото се слагат в тиган. Прибавят се дафиновият лист и сол на вкус. Варят се около 7 мин. Рибата се изважда от млякото и се накъсва на парченца. Млякото се запазва.
- 3.
Маслото се разтопява, прибавя се лукът и се сотира 3-4 мин. Слага се брашното, разбърква се 1 мин. и се налива прецеденото мляко. Бърка се, докато се сгъсти. Добавя се кашкавалът, рибата и доматите.
- 4.
Сместа се разпределя в 4 намаслени купички. Отгоре се слагат мачканите картофи. Намазват се леко с масло и се запичат за 10-15 мин. На 200°С. Готовите пайчета се украсяват със зеленчуци.