Венец с марципан
В света сладкишите с форма на тороид т.е. на геврек са изключително много. В тази рецепта сложното геометрично тяло е изпълнено с марципан, орехи и ароматни плодове. Без съмнение, това е достойно съдържание за един математически обект.
СъставНеобходими продукти за 0
- за тестото:
- 250 г крем-сирене или извара
- 1/2 ч.ч. кисело мляко
- 1 яйце
- 1/2 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. 400 г брашно
- 1 с.л. бакпулвер
- 1 жълтък за намазване
- за пълнежа:
- 150 г марципан, нарязан на тънки филийки
- 100 г мариновани в ликьор вишни или коктейлни череши, нарязани
- 100 г орехи
Начин на приготвяне
- 1.
Сиренето се разбива за кратко на бавни обороти с киселото мляко, захарта и яйцето на крем. Добавя се пресятото с бакпулвера брашно. Омесва се меко тесто, което се разточва на дълъг и тесен правоъгълник.
- 2.
По дължината на правоъгълника се подреждат филийките марципан. Върху тях се слагат вишните и целите ядки. Завива се на руло и се слага в кръгла форма за кекс. Намазва се с жълтъка. Може да се украси с парченца коктейлни череши.
- 3.
Пече се в загрята фурна на 180°С около 40 мин.