Начало За нас Реклама Контакти

Велуте от зрял фасул с печени гъби и джоджен есенция

Снимка за Велуте от зрял фасул с печени гъби и джоджен есенция
II
Степен на трудност - Средна

Велин Великов, шеф готвачът на известния варненски ресторант "Мусала Палас", приготви специално за книгата "6 по 5 рецепти" тази кадифена супа, вдъхновена от класическата българска комбинация на фасул и джоджен.

СъставНеобходими продукти за 4

  • за велутето:
  • 200 г накиснат за една нощ в студена вода бял фасул
  • 3 скилидки чесън
  • 1 малка глава лук, срязана на две
  • 1 морков, нарязан на едро
  • 1 стрък прясна мащерка
  • 150 г пушен бекон
  • 2 кубчета MAGGI® Пилешки бульон
  • 50 г масло
  • 4 печурки
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 стрък прясна мащерка
  • 100 мл сметана
  • за джодеж есенцията:
  • 60 г сол
  • 200 г листа от джоджен
  • 50 мл зехтин

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кипвам два пъти боба в студена вода, добавям чесъна, лука, моркова и мащерката. Добавям половината бекон. Заливам с 1 л вода, натрошавам кубчетата MAGGI® Пилешки бульон и варя боба до омекване. Отстранявам бекона, мащерката и зеленчуците.

  2. 2.

    Загрявам малко масло и добавям останалия бекон, задушавам 2–3 мин и добавям ситно нарязания лук и мащерката, задушавам още 10 мин. Добавям боба с водата и сметаната. Варя 15 мин., охлаждам и пасирам.

  3. 3.

    Кипвам 1 литър вода, добавям солта, слагам джоджена в цедка и бланширам за 15 сек., веднага поставям в ледена вода. Подсушавам, заливам със зехтина и пасирам на средна скорост за 2 мин. Оставям за една нощ в хладилник. Покривам цедка с марля и оставям пюрето да се прецеди за около час. Есенцията може да се съхранява в хладилник до два дни или да се замрази.

  4. 4.

    Гъбите изпичам на тиган с малко билково масло, нарязвам на слайсове и поставям в супата. Отгоре накапвам от джоджен есенцията.

Февр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари