Великденско руло
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 100 г заквасена сметана
- 4 яйца
- 1 ч. ч. брашно с набухватели
- ½ ч. л. сол
- за украсата:
- 1 печена червена чушка, нарязана на лентички
- 10 черни маслини, нарязани на кръгчета
- 3 стръка магданоз
- за пълнежа:
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. лук, ситно нарязан
- 1 скилидка чесън
- 200 г спанак
- 250 г крем-сирене или извара
- 50 г синьо сирене, настъргано, по желание
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Дъното на правоъгълна тавичка се застила с хартия за печене. По цялата повърхност в правилни шарки се разпределят чушките, маслините и магданоза.
- 2.
Яйцата се разделят, жълтъците се разбиват и към тях се прибавя сметаната. Слага се брашното, разбърква се и на два пъти се добавят разбитите със солта белтъци. Сместа се сипва внимателно върху подредените зеленчуци. Пече се в загрята фурна на 190˚ С за 10 - 12 мин.
- 3.
За плънката лукът и чесънът се разбъркват в загретия зехтин на умерен огън 3-4 мин. Слага се спанакът и се разбърква, само докато завехне. Отстранява се от огъня и се смесва с двата вида сирене.
- 4.
Блатът за рулото се изважда от фурната и се обръща върху хартия за печене. Отново се обръща, така че украсената страна да остане отдолу. Намазва се с пълнежа и се завива на стегнато руло. Нарязва се и се сервира със свежа салата.