Доматен пай
Ако класическата пица „Маргарита” не съществуваше, светът щеше да е луд по този ароматен пай.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за тестото:
- 300 г бяло пшенично брашно
- 50 г царевично брашно
- 50 г пармиджано, настъргано
- ½ ч. л. морска сол
- 200 г студено масло
- 1 яйце
- 3-4 с. л. ледена вода
- за пълнежа:
- 1 връзка пресен босилек
- 200 мл зехтин арбекина
- 2 с. л. пармиджано, настъргано
- 1 скилидка чесън
- 100 г орехи
- 500 г чери домати, срязани наполовина
-
150 г минимоцарела или сирене тип фета, нарязано на кубчета
Начин на приготвяне
- 1.
Двата вида брашно се пресяват и се смесват с пармиджаното и солта. Добавя се маслото, нарязано на малки кубчета, и се стрива на фини трохи. Прибавят се половината от разбитото яйце и водата. Бързо се оформя тесто. Не бива да се меси дълго. Увива се във фолио и се слага в хладилника за 30 мин.
- 2.
Листата от босилека се пасират заедно със зехтина, пармиджаното, чесъна и орехите.
- 3.
Тестото се разточва върху лист хартия за печене на кръг с диаметър 40 см. В средата се намазва с 3-4 с. л. от пестото, отгоре се сипват доматите, объркани с топчиците моцарела. Посоляват се леко с морска сол и се поръсват с черен пипер на вкус.
- 4.
Краищата на тестото се загъват навътре към плънката. Намазва се с останалото разбито яйце.
- 5.
Пече се 20 мин. в предварително загрята фурна на 200° С и още 20 - 30 мин. на 170° С или докато се зачерви и сиренето се разтопи.