Начало За нас Реклама Контакти

Доматен пай

Снимка за Доматен пай
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ако класическата пица „Маргарита” не съществуваше, светът щеше да е луд по този ароматен пай.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. за тестото:
  2. 300 г бяло пшенично брашно
  3. 50 г царевично брашно
  4. 50 г пармиджано, настъргано
  5. ½ ч. л. морска сол
  6. 200 г студено масло
  7. 1 яйце
  8. 3-4 с. л. ледена вода
  9. за пълнежа:
  10. 1 връзка пресен босилек
  11. 200 мл зехтин арбекина
  12. 2 с. л. пармиджано, настъргано
  13. 1 скилидка чесън
  14. 100 г орехи
  15. 500 г чери домати, срязани наполовина
  16. 150 г минимоцарела или сирене тип фета, нарязано на кубчета
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Двата вида брашно се пресяват и се смесват с пармиджаното и солта. Добавя се маслото, нарязано на малки кубчета, и се стрива на фини трохи. Прибавят се половината от разбитото яйце и водата. Бързо се оформя тесто. Не бива да се меси дълго. Увива се във фолио и се слага в хладилника за 30 мин.

  2. 2.

    Листата от босилека се пасират заедно със зехтина, пармиджаното, чесъна и орехите.

  3. 3.

    Тестото се разточва върху лист хартия за печене на кръг с диаметър 40 см. В средата се намазва с 3-4 с. л. от пестото, отгоре се сипват доматите, объркани с топчиците моцарела. Посоляват се леко с морска сол и се поръсват с черен пипер на вкус.

  4. 4.

    Краищата на тестото се загъват навътре към плънката. Намазва се с останалото разбито яйце.

  5. 5.

    Пече се 20 мин. в предварително загрята фурна на 200° С и още 20 - 30 мин. на 170° С или докато се зачерви и сиренето се разтопи.
     


Септ. 2013
Още подобни рецепти
Коментари