Тарт с тиква, кестени и гъби
Постните ястия за Бъдни вечер по принцип не са предизвикателство, заради дългата българска традиция за празничната вечер. Но ако искате да добавите нещо по различно към сармите, пълнените чушки и ошафа, пригответе този апетитен зимен тарт.
СъставНеобходими продукти за 5-6 порции
- за основата:
- 6 кори за баница
- 6 с. л. зехтин
- за пълнежа:
- 100 г арабски кускус
- 100 мл горещ зеленчуков бульон
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 300 г тиква, обелена и нарязана на малки кубчета
- 350 г гъби – печурки, манатарки, кладница и пачи крак,едро нарязани
- 2 с. л. мариновани сушени домати, нарязани
- 200 г сварени и обелени кестени
- ⅓ ч. л. смлян кимион
- ⅓ ч. л. смлян бахар
- 1-2 с. л. трюфелово олио, по желание
- сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Кускусът се залива с бульона. Оставя се покрит да постои 10 мин. и се разрохква с вилица.
- 2.
В загретия зехтин се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се, докато леко се задушат. Прибавя се тиквата, посолява се и се наливат 100 мл вода, разбърква, докато омекне и водата се изпари. Слагат се кимионът, бахарът, сушените домати и гъбите. Разбъркват се още 6-7 мин.
- 3.
Прибавят се кестените - половината едно нарязани, половината смачкани. Разбъркват се, слага се кускусът. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 4.
Корите за баница се намазват с четка със зехтин и се подреждат една върху друга, като краищата им се разминават. Слагат се в намаслена тавичка. В средата се сипва плънката и краищата се завиват навътре. Поръсва се с трюфеловото олио.
- 5.
Тартът се пече в загрята фурна на 180° С, докато се зачерви. Поднася се топъл или студен.