Вегетариански миди
Изненадата и заблудата са използвани похвати в кулинарията и обикновено са само за добро. Например с тази рецепта вегетарианците могат да похапнат достоверни на външен вид миди с вкус на тиква и целина.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 200 г тиква цигулка
- 200 г целина
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. ситно нарязан лук
- 1 ч. л. джинджифил, ситно нарязан
- 1 с. л. черни маслини, нарязани на ивички
- 1 с. л. оцет
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 с. л. ситно нарязан копър
- 1 с. л. ситно нарязан магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- 8 мидени черупки
Начин на приготвяне
- 1.
С помощта на лъжичка или полусферичен уред за изрязване на плодове и зеленчуци тиквата и целината се нарязват на полусфери. Посоляват се.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се пускат нарязаните лук, джинджифил, тиква и целина. Разбъркват се 1-2 мин. Добавят се 2-3 с. л. вода и се захлупват за 4-5 мин., докато поомекнат.
- 3.
Към тиквата и целината се добавят маслините, оцетът, чесънът, сол и пипер на вкус. Разбъркват се и се слагат копърът и магданозът.
- 4.
Във всяка мидена черупка се поставят по едно парче тиква и целина, резенче маслина и лъжица от соса. Може да се подредят в тава и да се запекат, преди да се сервират.