Вегетарианска терина
Ако някога сте имали и най-малкото съмнение, че постните ястия не блестят с кой знае какви качества, тази рецепта ще ви убеди точно в обратното. Вкусната червена леща е допълнена с праз, чесън и много подправки и всичко това е красиво оформено в терина, което прави предложението подходящо и за празнични поводи.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. червена леща
- 4 ч. ч. зеленчуков бульон
- 2 с. л. зехтин или олио
- 1 стрък пръз, нарязан на тънки кръгчета
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч. л. джоджен
- 1/2 ч. л. чубрица
- 2 с. л. нарязан пресен магданоз
- 1-2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 4 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
- 1 с. л. сусам
Начин на приготвяне
- 1.
Лещата се измива и се слага да се свари със зеленчуковия бульон за около 20 мин.
- 2.
През това време празът се задушава в зехтина за 6-7 мин., добавя се чесънът и се разбърква 2-3 мин. Слагат се кимионът, чубрицата и джодженът, разбъркват се и се отстраняват от огъня.
- 3.
Сварената леща се прецежда от останалата течност и леко се пасира с вилица, но не с пасатор. Към нея се добавят сместа с праза, магданозът, лимоновият сок, кората от лимон и половината от трохите. Посолява се на вкус.
- 4.
Съд за печене се намазва с мазнина и се поръсва с останалите трохи и сусама. Всичко се сипва в него и се слага да се пече 30 мин. на 180°С. Охлажда се и се сервира с препечени филийки.
Вариации · Използвайте лук вместо праз. · Опитайте с обикновена леща, но я варете още 10-15 мин. · Облечете стените на съда за печене с резени бекон.