Веган трюфели
Повечето рецепти за десерти не са съобразени с нуждите на веганите, но това не важи за тези изкусителни бонбони без животински продукти. Специфичният подход към кашуто и липсата на захар придават на трюфелите необичайни и изключително приятни вкус и текстура.
СъставНеобходими продукти за около 30 броя
- 2 ч. ч. сурово кашу
- 1 ч. ч. стафиди
- 100 мл порто, друго десертно вино, коняк или вода
- 200 г фурми без костилки
- 3 с. л. какао
- 1 ч. ч. орехи, едро счукани
- 4 с. л. какао или кокосови стърготини за овалване
- за пълнежа:
- 1 с. л. сироп от агаве или мед
- 4 с. л. кокосови стърготини
Начин на приготвяне
- 1.
Кашуто се накисва за 4 часа в студена вода. Прецежда се.
- 2.
Стафидите се мариноват във виното или се накисват във водата за 1 час. Прецеждат се.
- 3.
В кухненски робот или пасатор се слагат нарязаните фурми, стафидите, кашуто и какаото. Ако има нужда, се добавят 1-2 с.л. вода или десертно вино, за да се получи пластична маса. Слагат се орехите. Оформят се 20 топчета.
- 4.
За пълнежа сиропът от агаве се разбърква с кокосовите стърготини.
- 5.
В топчетата се прави с лъжичка малък отвор и в него се слага пълнежът. Затварят се и се овалват в какао или кокосови стърготини.