Начало За нас Реклама Контакти

Веган торта Шварцвалд

Снимка за Веган торта Шварцвалд
120
Време за приготвяне: 2 часа + 4 часа охлаждане и мариноване
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Немската торта с вишни и сметана, кръстена на едноименната планина в Югозападна Германия, е издигната в култ от страстните любители на десертите. В сравнение с класическия вариант нашата веган разновидност е доста по-лека и диетична, а пухкавото и нежно усещане и забележителният вишнево-какаово-сметанов вкус определено си заслужават усилията.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. за блатовете:
  2. 1 ½ ч. ч. пълнозърнесто брашно
  3. 3 с. л. какао
  4. 1 ч. л. сода бикарбонат
  5. 2 ч. л. бакпулвер
  6. 2 ч. ч. пудра кафява захар
  7. ½ ч. ч. ситно нарязани орехи
  8. 200 мл соево мляко
  9. 1 с. л. лимонов сок
  10. 150 мл олио от гроздови семки или слънчогледово олио
  11. за пълнежа:
  12. 500 г вишни, почистени от костилките
  13. 4 с. л. кафява захар
  14. 3 с. л. ром или коняк
  15. за веган сметаната:
  16. 800 мл кокосово мляко 22%
  17. 150 мл оризово мляко
  18. 2 ч. л. агар-агар на прах (кантен)
  19. 2 ч. л. царевично нишесте
  20. 4 с. л. светла кафява захар
  21. 1 шушулка ванилия
  22. за шоколадовата глазура:
  23. 100 г тъмен шоколад
  24. 50 мл соево мляко
  25. 1 с. л. глюкоза
  26. за гарниране:
  27. 10 пресни вишни или череши
  28. 100 г тъмен шоколад
  29.  сладкарски бои металик, по желание
  30.  ацетатно фолио от

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Едната кутия кокосово мляко за веган сметаната се оставя на стайна температура, а другата се държи поне 4 часа в хладилника.

  2. 2.

    За пълнежа вишните се разбъркват със захарта и алкохола и се оставят да се мариноват за няколко часа.

  3. 3.

    За веган сметаната в малка тенджерка или тиган се смесват оризовото мляко и агарът. Оставят се постоят на стайна температура 5 мин. Добавят се нишестето, захарта, семенцата на ванилията и кокосовото мляко със стайна температура, разбърква се и се слага да се загрее постепенно на умерен огън при непрекъснато разбъркване за 4-5 мин., докато агарът се стопи и сместа заври. Сипва се в тавичка, охлажда се и се слага в хладилника, докато стане много студена и се втвърди. Желираната маса се нарязва на кубчета и се пасира на пюре. Разбива се на пухкав крем с бъркалките на миксера. Охладеното кокосово мляко се отваря, без да се разклаща. Обира се твърдата бяла част от повърхността му и се добавя към разбития крем. Отново се разбива с миксера. Сметановият крем се държи до употреба в хладилника, добре опакован.

  4. 4.

    За блатовете брашното се пресява с какаото, содата и бакпулвера и се разбърква със захарта и орехите. Соевото мляко се разбърква с лимоновия сок, добавят се олиото и солта. Сипват се сухите съставки и се разбърква с бъркалка на гъсто тесто. Тестото се разделя в 2 тавички, застлани с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180˚ С фурна за 15 - 20 мин. или докато се втвърди. Охлаждат се върху решетка. Могат да се изпекат 2 блата с диаметър 26 см или 2 с диаметър 18 - 20 см, които след изпичането и охлаждането им се срязват на две.

  5. 5.

    За шоколадовата глазура соевото мляко се кипва с глюкозата и горещата смес се сипва върху нарязания шоколад. Разбърква се, докато се стопят всички парченца. Ако има нужда, може леко да се загрее на водна баня или в микровълновата фурна.

  6. 6.

    Тортата се сглобява, като се редуват блат, вишни, сметанов крем. Последният блат се залива с топлата глазура.

  7. 7.

    За украсата добре подсушените череши се потопяват в стопения и темперирен до 32° С шоколад и се оставят да се втвърдят върху хартия за печене. За ефектна украса могат да се намажат със сребърна, златна или медна сладкарска боя.

  8. 8.

    За лентата от шоколад дълга ивица ацетатно фолио се намазва със слой темпериран шоколад и внимателно се завива в различни форми. След като се втвърди на стайна температура, се слага в хладилника за 30 мин. Отстранява се ацетатното фолио и шоколадовата лента се слага върху глазурата. Отгоре се подреждат черешите.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари