Веган торта Шварцвалд
Немската торта с вишни и сметана, кръстена на едноименната планина в Югозападна Германия, е издигната в култ от страстните любители на десертите. В сравнение с класическия вариант нашата веган разновидност е доста по-лека и диетична, а пухкавото и нежно усещане и забележителният вишнево-какаово-сметанов вкус определено си заслужават усилията.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за блатовете:
- 1 ½ ч. ч. пълнозърнесто брашно
- 3 с. л. какао
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 2 ч. л. бакпулвер
- 2 ч. ч. пудра кафява захар
- ½ ч. ч. ситно нарязани орехи
- 200 мл соево мляко
- 1 с. л. лимонов сок
- 150 мл олио от гроздови семки или слънчогледово олио
- за пълнежа:
- 500 г вишни, почистени от костилките
- 4 с. л. кафява захар
- 3 с. л. ром или коняк
- за веган сметаната:
- 800 мл кокосово мляко 22%
- 150 мл оризово мляко
- 2 ч. л. агар-агар на прах (кантен)
- 2 ч. л. царевично нишесте
- 4 с. л. светла кафява захар
- 1 шушулка ванилия
- за шоколадовата глазура:
- 100 г тъмен шоколад
- 50 мл соево мляко
- 1 с. л. глюкоза
- за гарниране:
- 10 пресни вишни или череши
- 100 г тъмен шоколад
- сладкарски бои металик, по желание
- ацетатно фолио от
Начин на приготвяне
- 1.
Едната кутия кокосово мляко за веган сметаната се оставя на стайна температура, а другата се държи поне 4 часа в хладилника.
- 2.
За пълнежа вишните се разбъркват със захарта и алкохола и се оставят да се мариноват за няколко часа.
- 3.
За веган сметаната в малка тенджерка или тиган се смесват оризовото мляко и агарът. Оставят се постоят на стайна температура 5 мин. Добавят се нишестето, захарта, семенцата на ванилията и кокосовото мляко със стайна температура, разбърква се и се слага да се загрее постепенно на умерен огън при непрекъснато разбъркване за 4-5 мин., докато агарът се стопи и сместа заври. Сипва се в тавичка, охлажда се и се слага в хладилника, докато стане много студена и се втвърди. Желираната маса се нарязва на кубчета и се пасира на пюре. Разбива се на пухкав крем с бъркалките на миксера. Охладеното кокосово мляко се отваря, без да се разклаща. Обира се твърдата бяла част от повърхността му и се добавя към разбития крем. Отново се разбива с миксера. Сметановият крем се държи до употреба в хладилника, добре опакован.
- 4.
За блатовете брашното се пресява с какаото, содата и бакпулвера и се разбърква със захарта и орехите. Соевото мляко се разбърква с лимоновия сок, добавят се олиото и солта. Сипват се сухите съставки и се разбърква с бъркалка на гъсто тесто. Тестото се разделя в 2 тавички, застлани с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180˚ С фурна за 15 - 20 мин. или докато се втвърди. Охлаждат се върху решетка. Могат да се изпекат 2 блата с диаметър 26 см или 2 с диаметър 18 - 20 см, които след изпичането и охлаждането им се срязват на две.
- 5.
За шоколадовата глазура соевото мляко се кипва с глюкозата и горещата смес се сипва върху нарязания шоколад. Разбърква се, докато се стопят всички парченца. Ако има нужда, може леко да се загрее на водна баня или в микровълновата фурна.
- 6.
Тортата се сглобява, като се редуват блат, вишни, сметанов крем. Последният блат се залива с топлата глазура.
- 7.
За украсата добре подсушените череши се потопяват в стопения и темперирен до 32° С шоколад и се оставят да се втвърдят върху хартия за печене. За ефектна украса могат да се намажат със сребърна, златна или медна сладкарска боя.
- 8.
За лентата от шоколад дълга ивица ацетатно фолио се намазва със слой темпериран шоколад и внимателно се завива в различни форми. След като се втвърди на стайна температура, се слага в хладилника за 30 мин. Отстранява се ацетатното фолио и шоколадовата лента се слага върху глазурата. Отгоре се подреждат черешите.