Начало За нас Реклама Контакти

Веган сладкиш със спелта

Снимка за Веган сладкиш със спелта
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Поради естеството на използваните продукти и най-вече заради умереното количество глутен в спелтата този ароматен кекс има плътна структура, която помага за силното изкусително въздействие на вкуса му.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  1. 500 г обелени и почистени ароматни ябълки, например златна превъзходна, или 500 г готово ябълково пюре
  2. 100 мл портокалов сок
  3. 1 ч. ч. светлокафява захар
  4. 2 ч. л. бурбонска ванилова захар
  5. 2 ч. ч. брашно от спелта или грахам
  6. 5 с. л. какао
  7. 1 с. л. бакпулвер
  8. 1 ч. л. сода бикарбонат
  9. 3 с. л. нарязани сушени сини сливи или стафиди
  10. 50 г орехи, нарязани
  11. 1 щипка хималайска сол
  12. 1 ч. л. растителна мазнина за тавата
  13. 2 с. л. кокосови стърготини
  14. за поръсване:
  15. 2 с. л. нарязани орехи
  16. 2 с. л. сурови слънчогледови семки
  17. 1 с. л. кафява захар на едри кристали
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Ябълките се нарязват на малки парчета. Заливат се с портокаловия сок и се слагат с 2 с. л. от захарта да се задушат на умерен огън 7-8 мин., докато омекнат добре. Оставят се да поврят 1-2 мин. без капак, за да поизври течноста. Пасират се и се охлаждат.

  2. 2.

    Пюрето се разбърква с останалата захар и ванилената захар.

  3. 3.

    Брашното се смесва с пресетите какао, бакпулвер и сода. Добавят се солта, сушените плодове и орехите.

  4. 4.

    Постепенно сухата смес се добавя към пюрето с непрекъснато разбъркване. Тестото се сипва в намазнена форма за печене, поръсена с кокосови стърготини. Отгоре се посипва с ядките, слънчогледовите семки и захарта и се слага в загрята фурна на 180˚ С за 30 - 40 мин. След изпичането се оставя да постои 10 мин. в тавата и се изважда да се доохлади. Може да се украси със стопен тъмен шоколад.
     


Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари