Веган сладкиш със спелта
Поради естеството на използваните продукти и най-вече заради умереното количество глутен в спелтата този ароматен кекс има плътна структура, която помага за силното изкусително въздействие на вкуса му.
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- 500 г обелени и почистени ароматни ябълки, например златна превъзходна, или 500 г готово ябълково пюре
- 100 мл портокалов сок
- 1 ч. ч. светлокафява захар
- 2 ч. л. бурбонска ванилова захар
- 2 ч. ч. брашно от спелта или грахам
- 5 с. л. какао
- 1 с. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 3 с. л. нарязани сушени сини сливи или стафиди
- 50 г орехи, нарязани
- 1 щипка хималайска сол
- 1 ч. л. растителна мазнина за тавата
- 2 с. л. кокосови стърготини
- за поръсване:
- 2 с. л. нарязани орехи
- 2 с. л. сурови слънчогледови семки
-
1 с. л. кафява захар на едри кристали
Начин на приготвяне
- 1.
Ябълките се нарязват на малки парчета. Заливат се с портокаловия сок и се слагат с 2 с. л. от захарта да се задушат на умерен огън 7-8 мин., докато омекнат добре. Оставят се да поврят 1-2 мин. без капак, за да поизври течноста. Пасират се и се охлаждат.
- 2.
Пюрето се разбърква с останалата захар и ванилената захар.
- 3.
Брашното се смесва с пресетите какао, бакпулвер и сода. Добавят се солта, сушените плодове и орехите.
- 4.
Постепенно сухата смес се добавя към пюрето с непрекъснато разбъркване. Тестото се сипва в намазнена форма за печене, поръсена с кокосови стърготини. Отгоре се посипва с ядките, слънчогледовите семки и захарта и се слага в загрята фурна на 180˚ С за 30 - 40 мин. След изпичането се оставя да постои 10 мин. в тавата и се изважда да се доохлади. Може да се украси със стопен тъмен шоколад.