Веган шишчета с ориенталски сладък сос
Тези екзотични шишчета от растителни съставки може да опекат на скара навън. По-лесно е да изчистите зеленчуците и да приготвите соса откъщи. Рецептата е на Диана от Colour of Cinnamon.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г темпе*
- 200 г тофу
- 100 г зелена чушка
- 100 г червена чушка
- 5 малки глави бял лук
- 3 тиквички
- 200 г кралски печурки
- 2 стръка чери домати
- за соса:
- 200 г фурми, накиснати предварително за няколко часа
- 5 с. л. био соев сос от стъклена бутилка
- щипка хималайска сол
- щипка канела
-
5 с. л. вода (пречистена или минерална)
Начин на приготвяне
- 1.
Отцежда се водата от фурмите, махат се костилките и люспите се обелват.
- 2.
Всички съставки за соса се смесват в кухненски робот с S-образен нож и се разбиват за около минута. Може да се добави още вода, за да се постигне желаната гъстота. Сосът се затваря в буркан и се слага в хладилник.
- 3.
Зеленчуците се измиват и се подсушават с чиста кърпа.
- 4.
Всички продукти за шишчетата се нарязват на кубчета и се нанизват, като се редуват. Предвиждат се по 3 шишчета за една порция.
- 5.
Пекат се в скара-решетка върху жарава за около 7 - 10 минути.
- 6.
Ядат се топли, като се топят в ориенталския сос.
* Темпе е азиатски хранителен продукт от ферментирали соеви зърна. У нас може да се купи от някои магазини за органични и за диетични храни.