Начало За нас Реклама Контакти

Веган петифури

Снимка за Веган петифури
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 8 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Йоана Петрова, автор на книгата "Аромати от сърцето на дома" и лектор в КУЛИНАРНО УЧИЛИЩЕ МЕНЮ владее свойствата на растителните продукти и умело ги използва в чудесния постен десерт с класически аромати на какао, ванилия и уиски. Ако строго спазвате постите, шоколадовият крем може да се приготви и без уиски.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за основата:
  2. 150 г пълнозърнесто пшенично брашно
  3. 1 с. л. какао
  4. 120 г кафява захар
  5. 1 ч. л. бакпулвер
  6. щипка сол
  7. 100 мл ванилово соево мляко
  8. 100 мл прясно изцеден портокалов сок
  9. 80 мл олио или лек зехтин
  10. 200 г сладко от ягоди
  11. за ваниловия крем:
  12. 400 мл ванилово соево мляко
  13. 50 г царевично нишесте, разтворено в малко студена вода
  14. 80 мл кленов сироп
  15. 50 г студено кокосово масло
  16. 1 ч. л. ванилова есенция
  17. за шоколадовия крем:
  18. 150 г натурален шоколад, настърган на едро
  19. 110 мл вода
  20. 40 мл уиски
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За основата в голяма купа се смесват брашното, какаото, захарта, бакпулверът и солта. Разбъркват се хубаво.

  2. 2.

    Отделно се смесват соевото мляко, портокаловият сок и олиото. Добавят се към сухите съставки и всичко се разбърква добре с дървена лъжица.

  3. 3.

    Сместа се изсипва в намазана с мазнина квадратна форма със страни 23 см. Пече се в предварително нагрята фурна на 180° C за 18 минути.

  4. 4.

    След като се извади от фурната, се оставя за 5 минути да се охлади. След това блатът се освобождава от формата и се оставя върху решетка, докато се охлади напълно. Поставя се отново във формата и се намазва със сладкото от ягоди.

  5. 5.

    За ваниловия крем соевото мляко се загрява в тенджера на умерен огън, докато заври. Добавя се разтвореното царевично нишесте. Разбърква се енергично с телена бъркалка, докато сместа се сгъсти.

  6. 6. .

    Отстранява се от огъня и се добавят кленовият сироп, кокосовото масло и ванилията. Кремът се разбърква хубаво, докато маслото се разтопи и се поеме напълно.

  7. 7.

    Още докато е топъл, кремът се разпределя върху блата със сладкото. Оставя се на стайна температура да се охлади и се прибира в хладилник за 2-3 часа или докато ваниловият крем стегне добре.

  8. 8.

    За шоколадовия крем в тенджерка се слагат шоколадът, водата и уискито. Загряват се на умерен огън, докато шоколадът се разтопи. Сместа се оставя за 15 - 20 мин. да се поохлади и тогава се разпределя върху ваниловия крем. Оставя се в хладилник за една нощ. Нарязва се на петифури.
     

 

Идея: Вместо квадратна форма може да се използва кръгла с диаметър 26 см и десертът да се сервира нарязан на триъгълни парчета като торта.

Подходящи типове вина
Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари