Веган петифури
Йоана Петрова, автор на книгата "Аромати от сърцето на дома" и лектор в КУЛИНАРНО УЧИЛИЩЕ МЕНЮ владее свойствата на растителните продукти и умело ги използва в чудесния постен десерт с класически аромати на какао, ванилия и уиски. Ако строго спазвате постите, шоколадовият крем може да се приготви и без уиски.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за основата:
- 150 г пълнозърнесто пшенично брашно
- 1 с. л. какао
- 120 г кафява захар
- 1 ч. л. бакпулвер
- щипка сол
- 100 мл ванилово соево мляко
- 100 мл прясно изцеден портокалов сок
- 80 мл олио или лек зехтин
- 200 г сладко от ягоди
- за ваниловия крем:
- 400 мл ванилово соево мляко
- 50 г царевично нишесте, разтворено в малко студена вода
- 80 мл кленов сироп
- 50 г студено кокосово масло
- 1 ч. л. ванилова есенция
- за шоколадовия крем:
- 150 г натурален шоколад, настърган на едро
- 110 мл вода
-
40 мл уиски
Начин на приготвяне
- 1.
За основата в голяма купа се смесват брашното, какаото, захарта, бакпулверът и солта. Разбъркват се хубаво.
- 2.
Отделно се смесват соевото мляко, портокаловият сок и олиото. Добавят се към сухите съставки и всичко се разбърква добре с дървена лъжица.
- 3.
Сместа се изсипва в намазана с мазнина квадратна форма със страни 23 см. Пече се в предварително нагрята фурна на 180° C за 18 минути.
- 4.
След като се извади от фурната, се оставя за 5 минути да се охлади. След това блатът се освобождава от формата и се оставя върху решетка, докато се охлади напълно. Поставя се отново във формата и се намазва със сладкото от ягоди.
- 5.
За ваниловия крем соевото мляко се загрява в тенджера на умерен огън, докато заври. Добавя се разтвореното царевично нишесте. Разбърква се енергично с телена бъркалка, докато сместа се сгъсти.
- 6. .
Отстранява се от огъня и се добавят кленовият сироп, кокосовото масло и ванилията. Кремът се разбърква хубаво, докато маслото се разтопи и се поеме напълно.
- 7.
Още докато е топъл, кремът се разпределя върху блата със сладкото. Оставя се на стайна температура да се охлади и се прибира в хладилник за 2-3 часа или докато ваниловият крем стегне добре.
- 8.
За шоколадовия крем в тенджерка се слагат шоколадът, водата и уискито. Загряват се на умерен огън, докато шоколадът се разтопи. Сместа се оставя за 15 - 20 мин. да се поохлади и тогава се разпределя върху ваниловия крем. Оставя се в хладилник за една нощ. Нарязва се на петифури.
Идея: Вместо квадратна форма може да се използва кръгла с диаметър 26 см и десертът да се сервира нарязан на триъгълни парчета като торта.