Веган лимонови тарти
Тесто от слънчоглед и стафиди, крем от авокадо и фурми и жизнен цитрусов аромат - необикновеното съчетаване на продукти в тази рецепта вдъхновява, опиянява и разтуптява кулинарните сърца.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за крема:
- 3 зрели авокадо
- 2 лимона
- 1 ч. ч. фурми без костилки
- стевия или мед
- за кората:
- 2 ч. ч. белен суров слънчоглед
- 1 ч. ч. стафиди
- 2 с. л. какао
Начин на приготвяне
- 1.
Слънчогледът се смила в кухненски робот заедно със стафидите и какаото, докато се получи пластична маса. Ако има нужда, се добавя 1 с. л. студена вода. Оформя се по дъното на форми за тарти, застлани с хартия за печене.. Охлаждат се и “тестото” се изважда.
- 2.
За крема авокадото се пасира заедно с фурмите и се смесва със сока и фино настърганата кора на лимоните и стевията или меда.
- 3.
Пълнят се тартите и се поднасят с пресни плодове. Десертът се съхранява в хладилник и трябва да се консумира до 24 часа, защото кремът потъмнява.