Веган лимонови мъфини
Веган сладкишите са сравнително нова кулинарна тема в България, но пък и една от най-стремглаво развиващите се. Лимоновите мъфини по тази рецепта вкусно разкриват защо растителните сладости заслужават целия възможен интерес и наслада.
СъставНеобходими продукти за 12 - 14 броя
- 2 ч. ч. брашно от спелта или бяло пшенично брашно
- 1 с. л. бакпулвер
- ⅔ ч. ч. светлокафява захар
- 2 с. л. семена от мак
- 1 ч. л. ванилена захар
- ½ ч. л. сол
- 250 мл соево мляко
- 50 мл лимонов сок
- 125 мл олио от гроздови семки или друго растително олио
- 2 с. л. фино настъргана лимонова кора
- 100 г пъпеш, нарязан на кубчета
- за сиропа:
- 50 мл сок от лимон или портокал
- 100 мл вода
- 2 с. л. мед
-
1 ч. л. настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се разбърква със захарта, бакпулвера, мака, ванилената захар и солта.
- 2.
Соевото мляко се разбърква с лимоновия сок, добавят се олиото и кората от лимон.
- 3.
Смесват се сухата и млечната смес. Разбърква се до хомогенно тесто. Слагат се кубчетата пъпеш. Сипва се в капсули за мъфини и се пече 22 - 27 мин. в предварително загрята фурна на 180° С.
- 4.
За сиропа всички продукти се слагат заедно да заврат. След като поври 2-3 мин., внимателно се сиропират изстиналите мъфини.