Цветна торта с маргарити
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета
- 300 г меко масло
- 300 г фина кристална захар
- 8 яйца със стайна температура
- 350 г брашно с набухватели – за кекс
- 1 с. л. бакпулвер
- 200 г бял шоколад, стопен
- 100 г тъмен шоколад, стопен
- червена сладкарска боя
- крем за слепване на блатовете:
- 200 г крем-сирене със стайна температура
- 200 г разбита сметана
- ½ ч. ч. пудра захар
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 ч. л. портокалова захар
- 200 г малини
- за крема за покриване:
- 125 г масло
- 250 г пудра захар
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 с. л. течна сметана
- за украса:
- 1 кг захарно тесто, оцветено в синьо
- 2 с. л. царевично нишесте за поръсване
- 300 г бяло захарно тесто за маргаритките
- 100 г жълто захарно тесто за тичинките
- тел за цветя
- зелена прахообразна сладкарска боя
- 10 мл водка за залепване
- за захарната дантела:
- Sugar Dress с релеф маргаритки
-
Всички материали и инструменти за изработването на украсата са осигурени от Xcerx
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива на бяла пяна със захарта. Прибавят се едно по едно леко разбитите яйца.
- 2.
Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя постепенно към тестото, като се разбърква с шпатула.
- 3.
Към една трета от сместа се добавя тъмният стопен шоколад и се сипва във форма за печене с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене.
- 4.
Към останалото тесто се добавя белият шоколад и се разделя на две части. Едната се оставя бяла, а другата се оцветява с червена сладкарска боя. Слагат се в тавички за печене.
- 5.
Блатовете се пекат около 15 мин. във фурна, загрята на 180° С. Охлаждат се.
- 6.
За крема крем-сиренето се разбива на пухкав крем, постепенно се добавят пудрата захар, портокаловата и ванилената захар. Разбърква се с разбитата сметана.
- 7.
На дъното на чиния за торта се поставя тъмният блат. Намазва се със слой крем и се поръсва с половината малини.
- 8.
Белият и розовият блат се нарязват с помощта на чинийки или купи на 3 концентрични кръга. Средните кръгове се разменят така, че да се получи редуване на цветовете. Така получените цветни блатове се залепват върху тъмния блат, като помежду им се маже отново с крем и малини.
- 9.
За масления крем маслото се разбива на пухкав крем с пудрата захар и ванилената захар. Добавя се сметаната. С този крем се намазва цялата торта.
- 10.
Тортата се охлажда за 2 часа в хладилника.
- 11.
Синьото захарно тесто се разточва на пласт от поне 3 мм върху плот, леко поръсен с нишесте. Тестото се вдига от плота внимателно и се слага върху тортата. С ръце се заглажда по ръбовете, за да не се напука, като краищата на тестото леко се дърпат настрани, докато ръцете се движат от центъра на тортата към ръбовете и страните. Когато се облепи цялата повърхност на тортата, излишното тесто се изрязва по долния ръб. Прибира се в хладилник.
- 12.
За маргаритките телта се нарязва на парчета от по 7 см. С помощта на клещи се оформя примка или чадърче. Малко топче от жълтото тесто се притиска във формичка за център на маргаритка. Леко се намазва с водка и отгоре се притиска чадърчето от тел. Отделя се от формичката. Оставя се за 4-5 мин. леко да засъхне.
- 13.
С формички за гербери от тънко разточено бяло тесто се изрязват по 2 еднакви венчета. Всяко листенце се изтънява с шишче или инструмент за придаване на релеф. Центърът на венчето са навлажнява с водка и се залепва за тичинките, като телта трябва да прободе центъра на венчелистчето. По същия начин се поставя вторият ред листенца, като се разминава с първия. Оставят се да изсъхнат добре. С четка със зелена прахообразна боя леко се потупва основата на листенцата.
- 14.
Изсъхналите маргаритки се подреждат в центъра на тортата. Може да се забоде в топка от цветно захарно тесто.
- 15.
Захарната дантела се приготвя според инструкциите на опаковката, отлепва се от релефа и се залепва отстрани на тортата.