Цветна кокосова крем супа от моркови
Ефирно и ефектно блюдо, поднесено с украса, която може да изкуши и хората, обявили супата за табу. Особено препоръчителна за родители, които се чудят как да поднесат на децата си полезността на морковите, целината и спанака в достатъчно примамлива опаковка.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 500 г моркови, обелени и нарязани на кръгчета
- 500 г целина, обелена и нарязана на кубчета
- 3 ч. ч. зеленчуков бульон
- 2 с. л. кокосова сметана
- 100 г пресен или замразен спанак
- сок от лимон на вкус
- ½ нар
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- индийско орехче на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се загрява и в него се слага да се задуши лукът за 5 мин. на умерен огън. Прибавят се морковите и целината. Разбъркват се минута-две и се заливат с бульона. Варят се, докато омекнат.
- 2.
Отделя се 1/3 от супата, към нея се добавя спанакът, оставя се 1-2 мин. на огъня и се пасира. Пасира се и другата част от супата, като се добавя сметаната. Подправя се на вкус със сол, пипер, лимонов сок и индийско орехче.
- 3.
Супата се сервира в купички, като с оранжевата и зелената смес се правят различни фигури. Доукрасяват се с капки кокосова сметана и зърна от нар.
- .
Украса:
- 1.
Спаначената смес се излива с каничка на линия в средата на супата.
- 2.
С помощта на дървена пръчица или шиш от зелената смес се изтеглят черти в двете посоки, оформени като клони на елха. Посоката е отвътре навън.
- 3.
Същото действие се повтаря по протежение на цялата линия.
- 4.
С лъжичка се нанасят точици сметана, наподобяващи снежинки.
- 5.
Доукрасява се със зрънца от нас като коледна украса и нарязан копър за игличките.
Вариации:
Направете супата с тиква вместо с моркови.