Цитрусови котлети с финокио
Тази рецепта съчетава ароматите на хвойна, анасон и портокалова кора. Не се притеснявайте, ако нямате финокио. Спокойно можете да го заместите с фино нарязани резенчета картофи, които са мариновани за 10 мин. в малко мастика. А ако оставите месото да се маринова за 2-3 часа в хладилника и запечете преди сервиране, ще усилите аромата и крехкостта на месото.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 свински котлета
- ½ глава финокио
- 1 с. л. зрънца хвойна
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- 4 с. л. портокалов сок
- сол на вкус
- пипер на вкус
- за гарниране:
- 100 г замразен зелен фасул
- 200 г замразени бейби моркови
- 1 щипка захар
- 2 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 ч. л. лимонов сок
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Финокиото се почиства от външните листа и се нарязва на ситно. Хвойновите зрънца се счукват и се смесват с нарязаното финокио, зехтинът и портокаловата кора.
- 2.
Котлетите леко се срязват на ромбове от едната страна, поръсват се със сол и пипер и се покриват със сместа с финокиото. Заливат се с портокаловия сок и се запичат във фурна загрята до 200°С за 10-15 мин.
- 3.
Гарнитурата се приготвя, като в зехтина се слага за 30 сек. чесънът, прибавя се зеленият фасул, морковите, захарта и се разбърква, докато омекне. Слага се лимоновият сок, посолява се и се разбърква.