Ципура в хартия
Прясната риба е неустоимо кулинарно изкушение през всеки сезон. Затова ви поднасяме ефектна и богата на вкусове рецепта за ципура, която несъмнено ще отговори и на най-високите критерии.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ципура, около 1,5 кг
- 60 г масло
- 100 г пресни скариди
- 400 г почистени миди
- зехтин
- 1 връзка магданоз, накълцан
- 5 скилидки чесън
- бренди
- 8 средни домата
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се почиства от вътрешностите и люспите. Измива се и се подсушава. Вътрешността й се наръсва със сол, пипер и малко зехтин. 2 скълцани скилидки чесън се смесват с 2 ч. л. от накълцания магданоз. Рибата се пълни с тази смес и се затваря с клечки за зъби. Наръсва се с бренди и се оставя за 15 мин.
- 2.
През това време се бланшират леко доматите и се обелват, изчистват от семките и нарязват на тънки ивички. Загрява се 50 мл зехтин и се овкусява, като се запържват до кафяво останалите скилидки чесън, предварително обелени и смачкани с ножа. Отстранява се чесънът и се слагат доматите, сол и пипер на вкус и 1 с. л. с връх от магданоза. След като поври 10 мин. се прибавят скаридите и мидите в соса и той се покрива.
- 3.
Фурната се загрява на 200° С. С половината масло се намазва голям лист хартия за печене, рибата се поставя отгоре и се залива със соса. Останалото масло се поставя на малки парченца върху рибата, тя се запечатва в хартията и се пече около 45 мин. (по 15 мин. за всеки половин килограм).
- 4.
Хартията се разтваря при сервирането. Ако се приготвя по-дребна риба или рибни стекове, добре е да се направят в отделни пакети за всяка порция.