Начало За нас Реклама Контакти

Ципура в хартия

Снимка за Ципура в хартия
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Прясната риба е неустоимо кулинарно изкушение през всеки сезон. Затова ви поднасяме ефектна и богата на вкусове рецепта за ципура, която несъмнено ще отговори и на най-високите критерии.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ципура, около 1,5 кг
  • 60 г масло
  • 100 г пресни скариди
  • 400 г почистени миди
  •  зехтин
  • 1 връзка магданоз, накълцан
  • 5 скилидки чесън
  •   бренди
  • 8 средни домата
  •   сол на вкус
  •   пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибата се почиства от вътрешностите и люспите. Измива се и се подсушава. Вътрешността й се наръсва със сол, пипер и малко зехтин. 2 скълцани скилидки чесън се смесват с 2 ч. л. от накълцания магданоз. Рибата се пълни с тази смес и се затваря с клечки за зъби. Наръсва се с бренди и се оставя за 15 мин.

  2. 2.

    През това време се бланшират леко доматите и се обелват, изчистват от семките и нарязват на тънки ивички. Загрява се 50 мл зехтин и се овкусява, като се запържват до кафяво останалите скилидки чесън, предварително обелени и смачкани с ножа. Отстранява се чесънът и се слагат доматите, сол и пипер на вкус и 1 с. л. с връх от магданоза. След като поври 10 мин. се прибавят скаридите и мидите в соса и той се покрива.

  3. 3.

    Фурната се загрява на 200° С. С половината масло се намазва голям лист хартия за печене, рибата се поставя отгоре и се залива със соса. Останалото масло се поставя на малки парченца върху рибата, тя се запечатва в хартията и се пече около 45 мин. (по 15 мин. за всеки половин килограм).

  4. 4.

    Хартията се разтваря при сервирането. Ако се приготвя по-дребна риба или рибни стекове, добре е да се направят в отделни пакети за всяка порция.


Подходящи типове вина
Юли 2008
Още подобни рецепти
Коментари