Ципура в екзотичен стил
Тропическите вкусове и аромати на кокосовия орех, тамаринда и джинджифила в тази рецепта разкриват способността на ципурата да се приспособява към всяка национална кухня.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от ципура
- за коричката:
- 1 зелена люта чушка
- 1 връзка магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. пресен кориандър, ситно нарязан
- 1 с. л. листа мента
- 2 с. л. пюре от тамаринд или 1 с. л. мармалад от шипки, по желание
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. лимонов сок
- ½ ч. ч. кокосови стърготини
- за гарниране:
- 4 с. л. зехтин
- 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън
- 1 ч. л. джинджифил, фино настърган
- 1 малка люта сушена чушка
- ½ ч. л. куркума
- 1 с. л. кокосови стърготини
- 200 г сварена едра леща
- 100 г спанак
- сол и черен пипер на вкус
- за соса:
- 200 г пюре от тамаринд
- 1 ч. л. семена от резене
- 1 звезден анасон
- 1 малка пръчка канела
- 4 с. л. бяло вино
- лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За гарнитурата зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се 1-2 мин. на умерен огън. Прибавят се джинджифилът, чушката, куркумата и кокосовите стърготини. Разбъркват се, докато се засили ароматът им. Слага се лещата и се разбърква 1-2 мин. Подправя се на вкус със сол и пипер. Добавя се спанакът и щом завехне, се отстранява от огъня.
- 2.
За соса пюрето от тамаринд се слага да заври заедно със семената резене, канелата, анасонът и виното. Щом поври 2-3 мин., се подправя на вкус с лимонов сок и сол и се прецежда.
- 3.
За коричката се пасират заедно нарязаната люта чушка без семките, магданозът, кориандърът, ментата, пюрето от тамаринд, зехтинът и лимоновият сок. Полученото зелено пюре се смесва с кокосовите стърготини. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 4.
Рибните филета се подправят със сол и се слагат в загрят тиган с лъжица мазнина да се запекат по 2 мин. от всяка страна на умерен огън. Откъм кожата се намазват със слой от кокосовата паста и се слагат в загрята фурна на 180° С да се дозапекат за 10 мин.
- 5.
Поднасят се с топлата гарнитура и ароматния сос от тамаринд.