Начало За нас Реклама Контакти

Ципура в екзотичен стил

Снимка за Ципура в екзотичен стил
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тропическите вкусове и аромати на кокосовия орех, тамаринда и джинджифила в тази рецепта разкриват способността на ципурата да се приспособява към всяка национална кухня. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 филета от ципура
  2. за коричката:
  3. 1 зелена люта чушка
  4. 1 връзка магданоз, ситно нарязан
  5. 2 с. л. пресен кориандър, ситно нарязан
  6. 1 с. л. листа мента
  7. 2 с. л. пюре от тамаринд или 1 с. л. мармалад от шипки, по желание
  8. 2 с. л. зехтин
  9. 2 с. л. лимонов сок
  10. ½ ч. ч. кокосови стърготини
  11. за гарниране:
  12. 4 с. л. зехтин
  13. 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
  14. 2 скилидки чесън
  15. 1 ч. л. джинджифил, фино настърган
  16. 1 малка люта сушена чушка
  17. ½ ч. л. куркума
  18. 1 с. л. кокосови стърготини
  19. 200 г сварена едра леща
  20. 100 г спанак
  21.  сол и черен пипер на вкус
  22. за соса:
  23. 200 г пюре от тамаринд
  24. 1 ч. л. семена от резене
  25. 1 звезден анасон
  26. 1 малка пръчка канела
  27. 4 с. л. бяло вино
  28.  лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    За гарнитурата зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се 1-2 мин. на умерен огън. Прибавят се джинджифилът, чушката, куркумата и кокосовите стърготини. Разбъркват се, докато се засили ароматът им. Слага се лещата и се разбърква 1-2 мин. Подправя се на вкус със сол и пипер. Добавя се спанакът и щом завехне, се отстранява от огъня.

  • 2.

    За соса пюрето от тамаринд се слага да заври заедно със семената резене, канелата, анасонът и виното. Щом поври 2-3 мин., се подправя на вкус с лимонов сок и сол и се прецежда.

  • 3.

    За коричката се пасират заедно нарязаната люта чушка без семките, магданозът, кориандърът, ментата, пюрето от тамаринд, зехтинът и лимоновият сок. Полученото зелено пюре се смесва с кокосовите стърготини. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  • 4.

    Рибните филета се подправят със сол и се слагат в загрят тиган с лъжица мазнина да се запекат по 2 мин. от всяка страна на умерен огън. Откъм кожата се намазват със слой от кокосовата паста и се слагат в загрята фурна на 180° С да се дозапекат за 10 мин.

  • 5.

    Поднасят се с топлата гарнитура и ароматния сос от тамаринд.

  •  
Подходящи типове вина
Юли 2014
Още подобни рецепти
Коментари