Ципура с цитрусов сос
Финият рибен аромат на ципурата в тази рецепта се балансира и дори се засилва от свежите цитрусови вкусове.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ципури
- 60 г масло
- 1 лимон
- 1 портокал
- 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. босилек или мента, ситно нарязани
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се нарязва на филета и се обтрива със сол и пипер на вкус. Слага се върху решетка за варене на пара и се оставя над леко вряща вода за 10 мин.
- 2.
Лимонът и портокалът се изцеждат.
- 3.
Маслото се сгорещява се и се добавят лукът и чесънът. Разбъркват се, докато станат ароматни. Налива се сокът от цитрусите и се слагат магданозът и босилекът. Рибата се залива със соса и се поднася.
* Когато имате нужда от пресен цитрусов сок, първо потъркаляйте плода по масата, като силно го притискате с ръка. Така част от мембраните в него ще се разкъсат и това ще ви улесни при изцеждането му.