Начало За нас Реклама Контакти

Треска по каталунски

Снимка за Треска по каталунски
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В Каталуния предпочитат да готвят с осолена треска вместо с прясна, но рецептата на шеф Георги Партенов от Talents показва, че типичният сос пикада е съвсем подходящ и за свежо изпечената риба. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 200 г моркови, тънко нарязани по диагонал
  • 100 г пачи крак
  • 24 връхчета от пресни аспержи
  • 150 г замразен грах
  • 4 филета от треска без кожа, по 150 г всяко
  • 1½ с. л. брашно
  • 50 мл зехтин
  • за сос пикада:
  • 3 скилидки чесън, нарязани тънко надлъжно
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 2 с. л. нарязан пресен магданоз
  • 30 г белени печени бадеми
  • 1 г белени печени лешници
  • 1 филия пържен хляб
  •  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Фурната се загрява на 220° С .

  • 2.

    В тенджера с вряща вода се бланшират морковите, аспержите, грахът и гъбите до желаната крехкост.

  • 3.

    Треската се поръсва със сол, пипер и с малко брашно.

  • 4.

    В голям тиган над средновисока температура се загрява зехтинът. Слага се рибата и се готви по 5 мин. на страна или докато стане непрозрачна в центъра.

  • 5.

    Треската се прехвърля в тавичка. Добавят се морковите, аспержите, грахът и гъбите. Ястието се допича 5 мин. във фурната.

  • 6.

    За соса в хаванче или кухненски робот заедно се смилат чесънът, ядките и хлябът. Добавят се магданозът и зехтинът до образуване на гъста паста, подправя се със сол и черен пипер.

  • 7.

    Във всяка чиния се сипва по една лъжица от соса. Отгоре се подреждат рибата и зеленчуците.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2013
Още подобни рецепти
Коментари