Треска по каталунски
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г моркови, тънко нарязани по диагонал
- 100 г пачи крак
- 24 връхчета от пресни аспержи
- 150 г замразен грах
- 4 филета от треска без кожа, по 150 г всяко
- 1½ с. л. брашно
- 50 мл зехтин
- за сос пикада:
- 3 скилидки чесън, нарязани тънко надлъжно
- 1 ч. л. червен пипер
- 2 с. л. нарязан пресен магданоз
- 30 г белени печени бадеми
- 1 г белени печени лешници
- 1 филия пържен хляб
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява на 220° С .
- 2.
В тенджера с вряща вода се бланшират морковите, аспержите, грахът и гъбите до желаната крехкост.
- 3.
Треската се поръсва със сол, пипер и с малко брашно.
- 4.
В голям тиган над средновисока температура се загрява зехтинът. Слага се рибата и се готви по 5 мин. на страна или докато стане непрозрачна в центъра.
- 5.
Треската се прехвърля в тавичка. Добавят се морковите, аспержите, грахът и гъбите. Ястието се допича 5 мин. във фурната.
- 6.
За соса в хаванче или кухненски робот заедно се смилат чесънът, ядките и хлябът. Добавят се магданозът и зехтинът до образуване на гъста паста, подправя се със сол и черен пипер.
- 7.
Във всяка чиния се сипва по една лъжица от соса. Отгоре се подреждат рибата и зеленчуците.