Тортички със спанак, ориз и риба тон
Консервираната риба тон придава на всяко ястие неповторим вкус и винаги е добре да прибавите към колекцията си още една рецепта с нейно участие. В случая тя е съчетана с ориз, малко сметана, майонеза и пармезан. Всичко това се поднася в свежи спаначени листа.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 14 големи спаначени листа
- 400 г риба тон в растително масло
- 2 яйца
- 3 с. л. заквасена сметана
- 2 с. л. майонеза
- 1 с. л. сок от лимон
- 1 к. л. настъргана кора от лимон
- 2 с. л. сварен объл ориз
- 2 с. л. настърган памезан или кашкавал
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Четири топлоустойчиви купички се намазват с олио. Спаначените листа се попарват за 30 сек. във вряща вода, отцеждат се и се подреждат на дъното на купичките, така че да висят малко и навън.
- 2.
Смесват се отцедената риба, оризът, сметаната, майонезата, лимоновият сок и кора и леко разбитите яйца. Всичко се подправя с настъргания пармезан, сол и пипер на вкус. Сместа се завива със спаначените листа. Пече се около 20 мин. на 180°С или докато се втвърди. Тортичките се оставят да постоят 5-10 мин., преди да се извадят от формичките.