Торта с малиново сърце
Тортите са празнични, защото са красиви, вкусни и не ги ядем всеки ден. Затова дори и делникът може да се превърне в празник с този сладкиш с голямо сърце.
СъставНеобходими продукти за 1 торта
- за блатовете:
- 1½ ч. ч. брашно с набухватели
- ⅔ ч. ч. брашно тип 350
- 2 ч. л. бакпулвер
- 2 ч. л. ванилена захар
- 200 мл прясно мляко
- 1 с. л. лимонов сок
- 200 г меко масло
- 1½ ч. ч. захар на фини кристали
- 3 яйца със стайна температура
- за крема:
- 200 г захар
- 50 мл вода
- 2 белтъка
- 200 г меко масло
- 2 с. л. прясно мляко
- 2 с. л. пасирани пресни или замразени малини или сладко от малини
- червена и черна сладкарска боя
- 2 с. л. водка
- 1,2 кг захарно тесто за покриване и украса
-
инструменти и формички от
Начин на приготвяне
- 1.
Пресяват се двата вида брашно с бакпулвера и се добавя ванилената захар.
- 2.
Млякото се разбърква с лимоновия сок.
- 3.
Маслото се разбива на пухкав крем. Постепенно се добавя захарта. Слагат се едно по едно яйцата.
- 4.
Към маслото се сипва половината от брашнената смес. Разбърква се, като постепенно се добавя млечната смес. Накрая се слага останалото брашно.
- 5.
От полученото тесто се пълнят 3 формички за мъфини и се изпичат на 180˚ С за 18 мин. Охлаждат се.
- 6.
Останалото тесто се разпределя в 2 кръгли форми с диаметър 20 см, застлани с хартия за печене. Пекат се около 40 мин. във фурна, загрята на 180˚ С. Охлаждат се 5 мин. във формите и се изваждат. Блатовете трябва да постоят поне 4 часа на хладно. Блатовете се изрязват, за да се изравнят отгоре.
- 7.
Кремът се приготвя, като захарта се слага да ври с водата 3-4 мин., или докато капка от сиропа, пусната в студена вода, стане на меко топче.
- 8.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и постепенно се прибавя захарният сироп. Кремът се разбива, докато достигне стайна температура. Добавя се маслото, нарязано на 6 кубчета.
- 9.
Червената боя се разтваря в горещото мляко. Мъфините се натрошават и се смесват с 2 с. л. от крема, разтворената боя, натрошените изрезки от блатовете и пюрето от малини.
- 10.
Блатовете се разполовяват и се слепват с белия крем два по два. Оставят се да се стегнат на студено поне 2 часа.
- 11.
Върху единия слепен блат се очертава кръг на 2 см от ръба с помощта на подходящ размер купичка или чинийка. Блатът се издълбава конусообразно от ръба към центъра.
- 12.
На другия слепен блат се очертава кръг със същата чиния като на горния блат. Целият кръг се издълбава на дълбочина 5 мм. В центъра се оформя изпъкнал конус с височина 5 мм, а дъното на образувалия се около конуса канал се заобля.
- 13.
Издълбаната част на блатовете се натрошава и се смесва с червената маса. С получената смес се напълват вдлъбнатините на двата блата. Краищата на блатовете се намазват с бял крем. Слепват се.
- 14.
Отгоре тортата се покрива с тънък слой от останалия крем. Слага се да се охлади добре.
- 15.
Разточват се около 700 г бяло захарно тесто. Охладената торта се покрива и захарното тесто се заглажда.
- 16.
От две тънки шнурчета бяло тесто или с помощта на пистолет за захарно тесто се оформя борд, който се усуква. Залепва се с водка в основата за тортата.
- 17.
От тънко разточено тесто се изрязват 2 ленти с дължина колкото обиколката на тортата и ширина 4 см. Краищата на лентите се слагат върху мека повърхност и с помощта на конусовидния инструмент или ball-tool се оформят къдрички. Лентите се залепват с гладките ръбове един срещу друг отстрани на тортата. Горният ръб трябва леко да стърчи над нивото на тортата. Дооформят се къдричките и се разтварят.
- 18.
От черно оцветено захарно тесто се разточва панделка с ширина 2 см. Залепва се така, че да прикрие гледките ръбове на къдравите ленти. Там, където се застъпват двата края на черната панделка, се слага подходящ елемент от захарно тесто, например тока.
- 19.
С формичка за цветя се изрязват 3 фигурки с намаляващ размер с червен, розов и бял цвят. Краищата им се изтъняват с ball-tool. Слепват се водка и се поставят един върху друг. Полученото цвете се поставя върху дунапрен и се притиска в средата с ball-tool, за да получи естествена форма. В получената вдлъбнатина се слага топченце с контрастен цвят. Три такива цветя се поставят в центъра на тортата. Доукрасява се с малки цветенца, пеперуди или сърца.