Начало За нас Реклама Контакти

Торта с малиново сърце

Снимка за Торта с малиново сърце
240
Време за приготвяне: 4 часа + няколко часа за охлаждане
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Тортите са празнични, защото са красиви, вкусни и не ги ядем всеки ден. Затова дори и делникът може да  се превърне в празник с този сладкиш с голямо сърце.

СъставНеобходими продукти за 1 торта

  1. за блатовете:
  2. 1½ ч. ч. брашно с набухватели
  3. ⅔ ч. ч. брашно тип 350
  4. 2 ч. л. бакпулвер
  5. 2 ч. л. ванилена захар
  6. 200 мл прясно мляко
  7. 1 с. л. лимонов сок
  8. 200 г меко масло
  9. 1½ ч. ч. захар на фини кристали
  10. 3 яйца със стайна температура
  11. за крема:
  12. 200 г захар
  13. 50 мл вода
  14. 2 белтъка
  15. 200 г меко масло
  16. 2 с. л. прясно мляко
  17. 2 с. л. пасирани пресни или замразени малини или сладко от малини
  18.  червена и черна сладкарска боя
  19. 2 с. л. водка
  20. 1,2 кг захарно тесто за покриване и украса
  21.  инструменти и формички от 
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пресяват се двата вида брашно с бакпулвера и се добавя ванилената захар.

  2. 2.

    Млякото се разбърква с лимоновия сок.

  3. 3.

    Маслото се разбива на пухкав крем. Постепенно се добавя захарта. Слагат се едно по едно яйцата.

  4. 4.

    Към маслото се сипва половината от брашнената смес. Разбърква се, като постепенно се добавя млечната смес. Накрая се слага останалото брашно.

  5. 5.

    От полученото тесто се пълнят 3 формички за мъфини и се изпичат на 180˚ С за 18 мин. Охлаждат се.

  6. 6.

    Останалото тесто се разпределя в 2 кръгли форми с диаметър 20 см, застлани с хартия за печене. Пекат се около 40 мин. във фурна, загрята на 180˚ С. Охлаждат се 5 мин. във формите и се изваждат. Блатовете трябва да постоят поне 4 часа на хладно. Блатовете се изрязват, за да се изравнят отгоре.

  7. 7.

    Кремът се приготвя, като захарта се слага да ври с водата 3-4 мин., или докато капка от сиропа, пусната в студена вода, стане на меко топче.

  8. 8.

    Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и постепенно се прибавя захарният сироп. Кремът се разбива, докато достигне стайна температура. Добавя се маслото, нарязано на 6 кубчета.

  9. 9.

    Червената боя се разтваря в горещото мляко. Мъфините се натрошават и се смесват с 2 с. л. от крема, разтворената боя, натрошените изрезки от блатовете и пюрето от малини.

  10. 10.

    Блатовете се разполовяват и се слепват с белия крем два по два. Оставят се да се стегнат на студено поне 2 часа.

  11. 11.

    Върху единия слепен блат се очертава кръг на 2 см от ръба с помощта на подходящ размер купичка или чинийка. Блатът се издълбава конусообразно от ръба към центъра.

  12. 12.

    На другия слепен блат се очертава кръг със същата чиния като на горния блат. Целият кръг се издълбава на дълбочина 5 мм. В центъра се оформя изпъкнал конус с височина 5 мм, а дъното на образувалия се около конуса канал се заобля.

  13. 13.

    Издълбаната част на блатовете се натрошава и се смесва с червената маса. С получената смес се напълват вдлъбнатините на двата блата. Краищата на блатовете се намазват с бял крем. Слепват се.

  14. 14.

    Отгоре тортата се покрива с тънък слой от останалия крем. Слага се да се охлади добре.

  15. 15.

    Разточват се около 700 г бяло захарно тесто. Охладената торта се покрива и захарното тесто се заглажда.

  16. 16.

    От две тънки шнурчета бяло тесто или с помощта на пистолет за захарно тесто се оформя борд, който се усуква. Залепва се с водка в основата за тортата.

  17. 17.

    От тънко разточено тесто се изрязват 2 ленти с дължина колкото обиколката на тортата и ширина 4 см. Краищата на лентите се слагат върху мека повърхност и с помощта на конусовидния инструмент или ball-tool се оформят къдрички. Лентите се залепват с гладките ръбове един срещу друг отстрани на тортата. Горният ръб трябва леко да стърчи над нивото на тортата. Дооформят се къдричките и се разтварят.

  18. 18.

    От черно оцветено захарно тесто се разточва панделка с ширина 2 см. Залепва се така, че да прикрие гледките ръбове на къдравите ленти. Там, където се застъпват двата края на черната панделка, се слага подходящ елемент от захарно тесто, например тока.

  19. 19.

    С формичка за цветя се изрязват 3 фигурки с намаляващ размер с червен, розов и бял цвят. Краищата им се изтъняват с ball-tool. Слепват се водка и се поставят един върху друг. Полученото цвете се поставя върху дунапрен и се притиска в средата с ball-tool, за да получи естествена форма. В получената вдлъбнатина се слага топченце с контрастен цвят. Три такива цветя се поставят в центъра на тортата. Доукрасява се с малки цветенца, пеперуди или сърца.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари