Начало За нас Реклама Контакти

Торта с круши и рикота от Амалфи

Снимка за Торта с круши и рикота от Амалфи
40
Време за приготвяне: 40 минути + 9 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Torta amalfitana con ricotta e pere е традиционен десерт от южното крайбрежие на полуостров Соренто в Кампания, който по правило се приготвя с рикота от биволско мляко и круши от местния сорт Мастантуоно. И двата регионални продукта са като мираж в България, затова нашата приятелка Гергана Димитрова ви предлага тази адаптирана рецепта.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • за блата:
  • 90 г лешници, запечени и обелени
  • 30 г брашно
  • 50 г масло
  • 65 г захар
  • 3 малки яйца, разбити
  • за крема:
  • 400 г прясна рикота
  • 150 г сладкарска сметана
  • 150 г захар
  • 1 пръчка ванилия
  • за карамелизираните круши:
  • 175 г обелени и почистени круши Уилямс
  • 50 г захар
  • 10 мл дестилат от круши, трипъл сек или ром
  • ½ ч. л. царевично нишесте
  •  олио от гроздови семки
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • за сиропа:
  • 100 мл вода
  • 70 г захар
  • 50 мл дестилат от круши, трипъл сек или ром
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Лешниците се смилат в робот заедно с брашното. Маслото се стопява и се оставя да изстине на стайна температура.

  • 2.

    Яйцата и захарта се разбиват с миксер около 15 минути на твърда пяна. Към тях с шпатула се добавят на три пъти лешниците с брашното и се разбърква внимателно, за да не спаднат разбитите яйца. Добавя се разтопеното масло и се разбърква, докато се поеме и не се виждат ивици масло в сместа.

  • 3.

    Готовата смес се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма с диаметър 20 см и се пече 20 мин. в загрята фурна на 180° С. Оставя се да изстине напълно.

  • 4.

    Междувременно крушите се нарязват на парчета. В загрят тиган се налива 1 ч. л.олио от гроздови семки, изсипва се захарта и се добавят нарязаните круши. Прибавя се и сокът от лимон. Крушите се готвят около 5 минути, докато си пуснат сока и се добавя царевичното нишесте. Разбърква се и се вари още 2-3 минути, докато сосът се сгъсти. Веднага се добавя алкохолът и се сваля от котлона. Оставя се да изстине напълно.

  • 5.

    За сиропа водата и захарта се слагат да заврат и веднага се отстраняват от огъня. Добавя се дестилатът от круши и се оставя да изстине.

  • 6.

    Рикотата се смесва със захарта и семенцата от ванилията и се разбива с миксер на висока скорост около 5 минути. Кремът трябва да изглежда леко течен - рикотата се стяга при престоя в хладилника. Добавят се крушите и се разбърква с шпатула.

  • 7.

    Изстиналия блат се разрязва хоризонтално на две половини, горната се слага на дъното на форма с одвижни стени с диаметър 20 см. Сиропира се обилно с изстиналия сироп и отгоре се излива кремът. Похлупва се с другия блат и отново се сиропира обилно.

  • 8.

    Тортата се слага да престои във фризер поне за 3 часа или за една нощ. Изважда се от формата и се оставя в хладилник до пълно размразяване - около 6 часа. Поръсва се с пудра захар. По желание се гарнира с разтопен шоколад преди сервиране и се облепя отстрани с нарязани на половинки запечени лешници.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари