Торта с крем-кафе
Уханна и лека, тази торта заедно с весели разсъждения за жирота в третата възраст донесоха наградата на редовната читателка на списание "Меню" Марийка Тодорова в конкурса "Вкусна история".
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за тестото:
- 200 г брашно
- 1 щипка сол
- 1 равна ч. л. бакпулвер
- 100 г масло
- 1-2 с. л. вода
- за плънката:
- 1 с. л. желатин
- 500 мл силно кафе
- 10 с. л. лъжици прясно мляко
- 3 яйца
- 250 г захар
-
сметана за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Замесва се маслено тесто и се оставя 1 час на студено да отлежи. След това се разточва на тънък лист, който се разстила в подходяща форма, като краищата му се изтеглят нагоре като борд.
- 2.
Пече се около 25 мин. в предварително загрята фурна на 180° С, докато придобие светлокафяв цвят.
- 3.
Желатинът се накисва в 1 ч. ч. вода, смесва се с хладкото кафе и се бърка, докато се разтвори. Добавят се половината захар и млякото.
- 4.
Жълтъците се разбиват на водна баня с останалата захар и към тях внимателно и при постоянно разбъркване се добавя желатинът, докато се получи гъст сос.
- 5.
Разбитите на твърд сняг белтъци се прибавят внимателно към изстиващия крем и сместа се изсипва върху изстиналия блат.
- 6.
Тортата се украсява с разбита сметана и се поднася охладена.