Начало За нас Реклама Контакти

Торта с кестени и карамел

Снимка за Торта с кестени и карамел
240
Време за приготвяне: 4 часа
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Плътна и насищаща, но с нежна мекота - една вихрушка от вкусове и аромати, тази торта е фантастичен завършек на всеки празник.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за крема:
  2. 1 консерва подсладено кондензирано мляко
  3. 300 мл течна сметана 35%
  4. 400 г сварени и обелени кестени
  5. 1 бурбонска ванилия
  6. 2 с. л. ром или коняк
  7. за кокосовия блат:
  8. 3 големи яйца
  9. 5 с. л. пудра захар
  10. 3 с. л. пресято брашно
  11. 2 с. л. кокосови стърготини
  12.  коняк за сиропиране
  13. за ореховите блатове:
  14. 150 г пудра захар
  15. 100 г смлени орехи
  16. 3 белтъка
  17. ½ с. л. брашно
  18. 1 ч. л. лимонови корички
  19. 50 г разтопен тъмен шоколад за намазване
  20. за глазурата:
  21. 100 г тъмен шоколад
  22. 50 мл течна сметана
  23. 50 г стопен бял шоколад
  24. за украса:
  25. 3 цели обелени кестена
  26. 100 г разтопен шоколад
  27.  мандарини или свежи цветя
  28.  зелени листа (например от китайска роза, роза или лимон)
  29. за карамела:
  30. 100 г кристална захар
  31. 1 с. л. вода
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За крема кондензираното мляко, без да се отваря, се покрива с вода и се вари 3 часа в обикновена тенджера или 1,5 часа в тенджера под налягане на тих огън. Охлажда се.

  2. 2.

    Сметаната се слага да заври заедно с кестените, семената на ванилията и ваниловата шушулка. Отстранява се от огъня, маха се шушулката и се пасира. Охлажда се. Сместа се разбърква с миксер с охладения карамел от свареното кондензирано мляко. Прибавя се ромът.

  3. 3.

    Яйцата за кокосовия блат се разбиват с пудрата захар, докато сместа побелее. Прибавят се пресятото брашно и кокосовите стърготини, разбърква се и сместа се изсипва в кръгла форма, застлана с хартия за печене. Блатът се пече на 180° С, докато се зачерви и докато клечка, забодена в средата на формата, излезе чиста. Блатът се изважда от формата и се оставя да изстине. Напръсква се с коняка.

  4. 4.

    За ореховите блатове захарта и орехите се смесват и се разбъркват с неразбитите белтъци. Слагат се на котлона, докато леко се сгъстят. Охлаждат се и се добавят брашното и лимоновата кора. Върху хартия за печене с молив се рисуват 2 кръга с диаметър 24 см, които се запълват с ореховото тесто. Пекат се 10 мин. в загрята на 180° С фурна. Охлаждат се. Единият блат се намазва с разтопения тъмен шоколад. Кестените за украса се топват в разтопения шоколад.

  5. 5.

    Тортата се оформя, като кокосовият блат се слага най-отдолу, а отгоре са двата орехови блата. Слепват се с кестеновия крем. Намазаният с тъмен шоколад блат се слага по средата. Отгоре тортата също се покрива с тънък слой крем.

  6. 6.

    Глазурата се приготвя, като сметаната се загрее и в нея се сипе нарязаният шоколад. Още гореща се излива върху тортата и бързо се заглажда. Напръсква се с разтопения бял шоколад и с дървено шишче в още течната глазура се оформят различни фигури.

  7. 7.

    Карамелът се приготвя, като захарта се слага в тиган заедно с водата. Слага се на котлона и не се разбърква, докато не се получи светъл карамел. Охлажда се 40 - 50 сек. С лъжица се правят фигури и конци върху хартия за печене. Внимавайте, защото карамелът е много горещ!

  8. 8.

    Тортата се украсява с кестените, мандарините и формите от карамел.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари