Торта с кестени и карамел
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за крема:
- 1 консерва подсладено кондензирано мляко
- 300 мл течна сметана 35%
- 400 г сварени и обелени кестени
- 1 бурбонска ванилия
- 2 с. л. ром или коняк
- за кокосовия блат:
- 3 големи яйца
- 5 с. л. пудра захар
- 3 с. л. пресято брашно
- 2 с. л. кокосови стърготини
- коняк за сиропиране
- за ореховите блатове:
- 150 г пудра захар
- 100 г смлени орехи
- 3 белтъка
- ½ с. л. брашно
- 1 ч. л. лимонови корички
- 50 г разтопен тъмен шоколад за намазване
- за глазурата:
- 100 г тъмен шоколад
- 50 мл течна сметана
- 50 г стопен бял шоколад
- за украса:
- 3 цели обелени кестена
- 100 г разтопен шоколад
- мандарини или свежи цветя
- зелени листа (например от китайска роза, роза или лимон)
- за карамела:
- 100 г кристална захар
-
1 с. л. вода
Начин на приготвяне
- 1.
За крема кондензираното мляко, без да се отваря, се покрива с вода и се вари 3 часа в обикновена тенджера или 1,5 часа в тенджера под налягане на тих огън. Охлажда се.
- 2.
Сметаната се слага да заври заедно с кестените, семената на ванилията и ваниловата шушулка. Отстранява се от огъня, маха се шушулката и се пасира. Охлажда се. Сместа се разбърква с миксер с охладения карамел от свареното кондензирано мляко. Прибавя се ромът.
- 3.
Яйцата за кокосовия блат се разбиват с пудрата захар, докато сместа побелее. Прибавят се пресятото брашно и кокосовите стърготини, разбърква се и сместа се изсипва в кръгла форма, застлана с хартия за печене. Блатът се пече на 180° С, докато се зачерви и докато клечка, забодена в средата на формата, излезе чиста. Блатът се изважда от формата и се оставя да изстине. Напръсква се с коняка.
- 4.
За ореховите блатове захарта и орехите се смесват и се разбъркват с неразбитите белтъци. Слагат се на котлона, докато леко се сгъстят. Охлаждат се и се добавят брашното и лимоновата кора. Върху хартия за печене с молив се рисуват 2 кръга с диаметър 24 см, които се запълват с ореховото тесто. Пекат се 10 мин. в загрята на 180° С фурна. Охлаждат се. Единият блат се намазва с разтопения тъмен шоколад. Кестените за украса се топват в разтопения шоколад.
- 5.
Тортата се оформя, като кокосовият блат се слага най-отдолу, а отгоре са двата орехови блата. Слепват се с кестеновия крем. Намазаният с тъмен шоколад блат се слага по средата. Отгоре тортата също се покрива с тънък слой крем.
- 6.
Глазурата се приготвя, като сметаната се загрее и в нея се сипе нарязаният шоколад. Още гореща се излива върху тортата и бързо се заглажда. Напръсква се с разтопения бял шоколад и с дървено шишче в още течната глазура се оформят различни фигури.
- 7.
Карамелът се приготвя, като захарта се слага в тиган заедно с водата. Слага се на котлона и не се разбърква, докато не се получи светъл карамел. Охлажда се 40 - 50 сек. С лъжица се правят фигури и конци върху хартия за печене. Внимавайте, защото карамелът е много горещ!
- 8.
Тортата се украсява с кестените, мандарините и формите от карамел.