Торта с целувки, марципан и шоколад
![Снимка за Торта с целувки, марципан и шоколад](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/53-Torta s celuvki i orehovki_660x430.jpg)
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 парчета
- за целувчените блатове:
- 3 белтъка
- ½ ч. ч. фина кристална захар
- ½ ч. ч. пудра захар
- 1 ч. л. малинов или винен оцет
- 1 ч. л. царевично нишесте
- за ореховите блатове:
- 3 белтъка
- 150 г пудра захар
- 100 г смлени орехи
- 1 с. л. брашно
- за крема:
- 500 мл сметана 35%
- 500 г тъмен шоколад
- 2 с. л. амарето
- 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
- за марципановия крем:
- 200 г марципан
- 2 с. л. амарето
- 3 с. л. ситно нарязан шамфъстък или орехи
- за украса:
- 2 белтъка
- ⅔ ч. ч. фина кристална захар
-
свежи сезонни плодове и стръкове мента или розмарин
Начин на приготвяне
- 1.
Белтъците за целувчените блатове се разбиват с щипка сол, докато се оформят меки връхчета. Постепенно се добавя фината кристална захар, разбива се, докато сместа се сгъсти и втвърди. Добавят се оцетът и пресятата пудра захар с нишестето, като се разбърква внимателно с шпатула.
- 2.
От сместа се оформят два кръга с диаметър 24 см върху хартия за печене и се слагат за 1 час на 140° С. Фурната се спира и блатовете се оставят да изстинат в нея. Получават се блатове с хрупкава розова коричка и мека вътрешност.
- 3.
За ореховите блатове захарта и орехите се смесват. Сипват се в неразбитите белтъци и се слагат на котлона, докато се сгъстят. Охлаждат се и се добавя брашното.
- 4.
Върху хартия за печене с молив се рисуват кръгове с диаметър 24 см, които се напълват с ореховото тесто. Получават се 3 блата. Пекат се във фурна, загрята на 180° С за 10 мин. Охлаждат се.
- 5.
Сметаната се кипва с портокаловата кора и се добавя нарязаният шоколад. Разбърква се, докато се разтопи шоколадът. Добавя се амаретото. Съдът се слага в купа с лед и вода и кремът се бърка, докато се охлади и сгъсти.
- 6.
За марципановия крем марципанът се омесва с амаретото и нарязаните ядки. Всеки орехов блат се покрива с тънък слой марципанов крем.
- 7.
Шоколадовият крем се намазва върху изпечените блатове, които се подреждат един върху друг, като се редуват. Отгоре също се намазва с шоколадов крем. Слага се за 2-3 мин. в силна фурна, за да се глазира.
- 8.
Белтъците за украсата се разбиват заедно със захарта на водна баня. Водата трябва леко да къкри не бива да докосва купата. Сместа е готова, когато стане много гъста и бяла. Маха се от огъня и се разбива, докато изстине. От нея се шприцова украса върху тортата. Може да се направят целувки и красиво шприцован блат и да се оставят във фурната за 1 нощ на 60° С.
- 9.
Шприцованата част от тортата може да се нагрее леко с горелка, за да се оцвети в карамелен цвят. Украсява се с плодовете и зелените листа.