Торта "Рафаело"
Ефирна, лека и деликатна - такава е тази торта, по рецепта на Иван Кирин, шеф-готвач на BlackSeaRama северно от Балчик. Резултатът надминава очакванията, при това тя не е трудна за приготвяне в сравнение с доста други торти.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за блата:
- 80 г брашно
- 4 яйца
- 80 г захар
- 4 г ванилия
- за крема:
- 300 мл сладкарска сметана
- 60 г масло, съвсем меко
- 150 г бял шоколад
- 40 мл кокосово мляко
- кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
За блата белтъците се разделят от жълтъците, към жълтъците се добавя захарта и се бъркат до побеляване.
- 2.
Белтъците се разбиват на пяна – по-пухкава, не на твърд сняг.
- 3.
Бавно се смесват жълтъците и белтъците и се добавя пресятото брашно с бакпулвера. Тестото се разстила на 4 места и се пече на 180° С за 10 мин.
- 4.
Сметаната за крема се разбива и към нея се добавя маслото.
- 5.
Белият шоколад се разтопява на водна баня, изчаква се да изстине и се смесва със сметаната. По желание в крема може да се добави кокосово мляко, кокосови стърготини или кокосов ликьор.
- 6.
Тортата се сглобява като се редуват блат и крем. Отгоре се залива с останалия крем и се поръсва с кокосови стърготини.