Торта "Голяма плодова целувка"
СъставНеобходими продукти за 40 порции
- за блатовете:
- 600 г брашно
- 2 с. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 2 ч. ч. прясно мляко
- 12 белтъка
- 2 ч. л. ванилова есенция
- 700 г фина кристална захар
- 350 г студено масло, нарязано на кубчета
- за крема:
- 600 мл прясно мляко
- 400 мл кокосово мляко
- 2 с. л. желатин
- 8 жълтъка
- 150 г захар
- 50 г нишесте
- 500 г сметана за разбиване
- 1 ч. ч. ананас от компот, ситно нарязан
- 200 г ягоди, ситно нарязани
- 4 с. л. кокосов ликьор или ром
- 200 г меко масло
- 2 с. л. пудра захар
- за кокосовия сироп:
- 300 мл вода
- 100 г захар
- 100 г кокосови стърготини
- за плодовете:
- 100 г френско грозде
- 300 г ягоди, срязани наполовина
- 400 г нектарини, нарязани на тънки резени
- 1 портокал, нарязан на филенца
- 100 г черни боровинки
- 400 мл подсладен плодов сок
- 2 с. л. желатин
- за украса:
- 100 г бял шоколад
- 400 г оцветено захарно тесто
- комплект за моделиране на цветя, тичинки и форми за пеперуди от Xcerx
-
2 м червена сатенена панделка
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата и солта. Разбърква се със захарта.
- 2.
Млякото се разбива с белтъците и ваниловата есенция.
- 3.
Маслото се стрива на трохи с брашнената смес. Добавя се половината от млечно-яйчната смес и се разбива с миксер на средна скорост около 2 мин. Добавя се другата половина и се разбива още 30 сек. Разделя се на две части. Всяка част се сипва в тава с размери 30 х 35 см, предварително застлана с хартия за печене. Пекат се на 180° С за 20 - 22 мин. Охлаждат се в тавите 10 мин. и се изваждат, за да изстинат напълно.
- 4.
Желатинът се накисва в 8 с. л. студена вода. Двата вида мляко се кипват със захарта. Жълтъците се разбиват с нишестето. Врящото мляко се сипва на тънка струя към жълтъците при непрекъснато разбъркване. Връща се на котлона и се бърка, докато се сгъсти. Добавя се желатинът и се разбърква, докато се стопи. Охлажда се до полужелиране, като се разбърква от време на време.
- 5.
Сметаната се разбива на сняг и се смесва внимателно с половината от млечния крем. Добавят се нарязаните плодове и алкохолът.
- 6.
Маслото се разбива на пяна със захарта. Лъжица по лъжица се прибавя останалият млечен крем.
- 7.
За сиропа водата се кипва със захарта и се добавят кокосовите стърготини. Отстранява се от огъня и се оставя да престои 1 час. Прецежда се добре и сиропът се слага да ври още 4 мин., за да се сгъсти.
- 8.
Блатовете се напояват със сиропа. Слепват се с плодовия крем и цялата торта се намазва с масления крем.
- 9.
Желатинът за плодовете се накисва за 5 мин. в 100 мл студена вода. Слага се в къкрещия плодов сок и се разбърква, докато се стопи. Охлажда се до полужелиране. Ако много се стегне, може леко да се затопли, за да се втечни отново. Всички плодове се потапят в желатиновата смес и се подреждат върху тортата като рамка.
- 10.
Белият шоколад се стопява и се сипва върху релефна основа, например опаковъчна фолио на балончета. Охлажда се и фолиото се отделя от шоколадовата форма, която се поставя се в центъра на тортата.
- 11.
За орхидеите от много тънко разточено захарно тесто с формите от снимките се изрязват отделните части. Залепват се с четчица, натопена във водка. Оставят се да изсъхнат поне 12 часа. Със съответните форми се изрязват маргаритки, листенца и карамфили. Изрязват се и 3-4 пеперуди. Оставят се да изсъхнат върху твърда хартия, нагъната на хармоника.
- 12.
Изсъхналите захарни цветя се аранжират върху шоколадовата плочка. Поставят се и пеперудите.