Начало За нас Реклама Контакти

Торта Гараш с лешници

Снимка за Торта Гараш с лешници
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна

Гараш тортата е българският отговор на виенския Захер и е създадена в края на XIX век в Русе.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 6 белтъка
  • 300 г пудра захар
  • 200 г смлени препечени лешници или орехи
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 1 с. л. брашно
  • за крема: 
  • 600 мл сметана
  • 400 г тъмен шоколад
  • 1 бурбонска ванилова захар 
  •  бадеми, боядисани в зелено, за поръсване
  • 50 г тъмен шоколад за украса, по желание 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Захарта и лешниците се смесват и се разбъркват с неразбитите белтъци. Поставят се на котлона, докато леко се сгъстят. Охлаждат се и се добавят брашното и лимоновата кора.

  • 2.

    Върху хартия за печене с молив се рисуват кръгове с диаметър 24 см, които се запълват с лешниковото тесто. Получават се 5 блата. Пекат се във фурна загрята на 180° С за 10 мин. Охлаждат се.

  • 3.

    Сметаната се кипва с разрязаната шушулка ванилия и се добавят нарязаният шоколад. Разбърква се, докато се разтопи шоколадът. Ванилиията се изважда и съдът се слага в купа с лед и вода. Кремът се бърка, докато се охлади и посгъсти. След това се разбива с миксер на гъст крем.

  • 4.

    Кремът се намазва върху изпечените блатове и тортата се сглобява. Отгоре също се намазва с крем. Слага се за 1-2 мин. в силна фурна, за да се глазира. Когато се охлади, се украсява със зелените бадеми и разтопения шоколад.

Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари