Торта Гараш с лешници
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 6 белтъка
- 300 г пудра захар
- 200 г смлени препечени лешници или орехи
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 1 с. л. брашно
- за крема:
- 600 мл сметана
- 400 г тъмен шоколад
- 1 бурбонска ванилова захар
- бадеми, боядисани в зелено, за поръсване
- 50 г тъмен шоколад за украса, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Захарта и лешниците се смесват и се разбъркват с неразбитите белтъци. Поставят се на котлона, докато леко се сгъстят. Охлаждат се и се добавят брашното и лимоновата кора.
- 2.
Върху хартия за печене с молив се рисуват кръгове с диаметър 24 см, които се запълват с лешниковото тесто. Получават се 5 блата. Пекат се във фурна загрята на 180° С за 10 мин. Охлаждат се.
- 3.
Сметаната се кипва с разрязаната шушулка ванилия и се добавят нарязаният шоколад. Разбърква се, докато се разтопи шоколадът. Ванилиията се изважда и съдът се слага в купа с лед и вода. Кремът се бърка, докато се охлади и посгъсти. След това се разбива с миксер на гъст крем.
- 4.
Кремът се намазва върху изпечените блатове и тортата се сглобява. Отгоре също се намазва с крем. Слага се за 1-2 мин. в силна фурна, за да се глазира. Когато се охлади, се украсява със зелените бадеми и разтопения шоколад.