Торта Дядо Коледа
Коледа е време, когато имаме огромно желание и най-вече намираме достатъчно време да зарадваме близките си и особено децата. Тази зимна приказка-торта ще създаде чудно настроение у всички. А когато я опитат, малки и големи ще изпитат истинско празнично щастие - медено-марципаново-банановата хармония е неустоимо вкусна.
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- за основата:
- 125 г меко масло
- 150 г кафява захар
- 2 яйца
- 300 г брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 75 мл прясно мляко
- 75 мл кисело мляко
- 1 ч. л. лимонов сок
- 3 средни банана, смачкани
- 3 с. л. мармалад от кайсии за намазване на блата
- 200 г марципан за покриване
- за планината:
- 250 г меко масло
- 250 г фина кристална захар
- 4 големи яйца със стайна температура
- 250 г брашно с набухватели
- 50 г тъмно какао
- 50 г орехи
- 50 г стафиди
- 50 г заквасена сметана
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- форма с диаметър 28 см
- за кралската глазура:
- 2 белтъка
- 500 г пресята фина пудра захар
- 1 ч. л. лимонов сок
- 2-3 капки глицерин
-
сладкарски бои
- за меденото тесто за сладки:
- 50 мл мед
- 50 мл глюкоза
- 75 мл вода
- 200 г светло кафява захар
- 1 с. л. смлян джинджифил
- 2 с. л. канела
- ½ ч. л. смлян звезден анасон или смлян карамфил
- 250 г масло
- 1 щипка сол
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 650 г брашно
- формички за сладки от
- Дядо Коледа, еленчета, елхички, снежинки, звезди, шаблон на шейна
- 2 кг захарно тесто
- сладкарски бои: червена, зелена, жълта и синя
Начин на приготвяне
- приготвяне на основата:.
- 1.
Маслото се разбива със захарта до побеляване.
- 2.
Брашното се пресява с бакпулвера и содата.
- 3.
Разбъркват се заедно прясното мляко, киселото мляко и лимоновият сок.
- 4.
Към маслото се добавят яйцата едно по едно. Сипва се половината от брашнената смес като се разбърква с шпатула, след това бананите и млякото и накрая останалата половина от брашнената смес. Тестото се сипва да се изпече в правоъгълна тавичка 20 х 30 см във фурна загрята до 180° С за 40 - 50 мин. Охлажда се и тогава се изважда от формата.
- 5.
Намазва се със затопления мармалад.
- 6.
Марципанът се омесва, разточва се и с него се покрива блатът.
- приготвяне на планината:.
- 1.
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Добавят се яйцата едно по едно. Сипва се и заквасената сметана, смесена със содата. Прибавят се пресятото брашно с какаото, стафидите и едро нарязаните орехи.
- 2.
Сместа се сипва във формата застлана с хартия за печене и се пече в загрята на 170° С фурна 40 мин. Охлажда се.
- приготвяне на кралската глазура:.
- 1.
Всички съставки се разбиват заедно за 3-4 мин. до гъста консистенция.
- приготвяне на сладките:.
- 1.
Смесват се медът, глюкозата, водата, захарта, джинджифилът, канелата, звездният анасон и се слагат да кипнат.
- 2.
Щом всичко заври, се сваля от огъня и се добавя маслото нарязано на кубчета. Разбърква се до получаване на хомогенна смес, сипва се содата и се разбърква добре. Охлажда се до стайна температура.
- 3.
Добавя се брашното и се омесва на лепкаво тесто. Увива се с фолио и се охлажда 2 часа.
- 4.
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на пласт с дебелина 5 мм. Сладките се изрязват и се охлаждат 30 мин. С шаблоните се изрязват 4-5 елхички, Дядо Коледа и шейната.
- 5.
Пекат се 8-10 мин. на 200° С. Докато са още горещи се пробива дупчица, ако сладките ще се закачват на елхата. След като се втвърдят и поизстинат, се изваждат от тавата. За да се сглоби шейната, още докато са горещи, страните й се увиват около двата дълги края на основата.
- 1.
Банановият блат се покрива с тънко разточено бяло захарно тесто.
- 2.
Тъмният блат се срязва на два полукръга, като единият е два пъти по-голям от другия.
- 3.
Двата полукръга се намазват с тънък пласт сладко от кайсии. Обличат се изправени. Големият се покрива с бяло захарно тесто. От синьо захарно тесто се разточва кръг с диаметър 15 см и се залепва отгоре върху бялото тесто, за да наподоби небе върху заснежен хълм.
- 4.
За малкия полукръг се смесват равни количества от бяло и синьо захарно тесто, като не се месят прекалено дълго, за да останат петна от синьото. Малкият полукръг се облича в изправено положение.
- 5.
Двата полукръга се поставят върху основата, за да наподобят два хълма. Закрепват се с няколко шишчета, за да стоят в изправено положение.
- 6.
Елените се изрязват от тънко разточено захарно тесто с помощта на форма и се оставят да изсъхнат върху дунапренена подложка. Боядисват се с прахообразна боя в светлокафяво, а юздите им – в червено. Маркират се очите, копитата и рогата. С помощта на малко кралска глазура се залепват върху по-ниския хълм.
- 7.
От червено тесто се изрязва фигурата на Дядо Коледа и се залепва върху изпечената сладка. Лицето се залепва отгоре допълнително в телесен цвят, а от тъмнокафяво се изрязват и залепват отгоре ботуши, ръкавици и колан. Слагат се очите – малки сини топчета и носа – малко червено топче.
- 8.
С кралска глазура се шприцоват с помощта на корнет брадата и маншетите.
- 9.
Елхичките се изрязват със същата форма, с която са изрязани сладките от зелено захарно тесто и се залепват с малко мармалад от кайсии. Могат да се украсят със захарни перли.
- 10.
Шейната се облича в червено и се напълва по желание с желирани бонбони.
- 11.
Изваждат се снежинки от бяло захарно тесто и се изрязват звездички, които се залепват върху по-високия хълм.
- 12.
Подреждат се всички фигури и всичко леко се поръсва с пудра захар.