Начало За нас Реклама Контакти

Торта Дядо Коледа

Снимка за Торта Дядо Коледа
300
Време за приготвяне: 300 минути
III
Степен на трудност - Сложна

Коледа е време, когато имаме огромно желание и най-вече намираме достатъчно време да зарадваме близките си и особено децата. Тази зимна приказка-торта ще създаде чудно настроение у всички. А когато я опитат, малки и големи ще изпитат истинско празнично щастие - медено-марципаново-банановата хармония е неустоимо вкусна. 

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  1. за основата:
  2. 125 г меко масло
  3. 150 г кафява захар
  4. 2 яйца
  5. 300 г брашно
  6. 2 ч. л. бакпулвер
  7. 1 ч. л. сода бикарбонат
  8. 75 мл прясно мляко
  9. 75 мл кисело мляко
  10. 1 ч. л. лимонов сок
  11. 3 средни банана, смачкани
  12. 3 с. л. мармалад от кайсии за намазване на блата
  13. 200 г марципан за покриване
  14. за планината:
  15. 250 г меко масло
  16. 250 г фина кристална захар
  17. 4 големи яйца със стайна температура
  18. 250 г брашно с набухватели
  19. 50 г тъмно какао
  20. 50 г орехи
  21. 50 г стафиди
  22. 50 г заквасена сметана
  23. ½ ч. л. сода бикарбонат
  24.  форма с диаметър 28 см
  25.  
  26. за кралската глазура:
  27. 2 белтъка
  28. 500 г пресята фина пудра захар
  29. 1 ч. л. лимонов сок
  30. 2-3 капки глицерин
  31.  сладкарски бои
     
  32. за меденото тесто за сладки:
  33. 50 мл мед
  34. 50 мл глюкоза
  35. 75 мл вода
  36. 200 г светло кафява захар
  37. 1 с. л. смлян джинджифил
  38. 2 с. л. канела
  39. ½ ч. л. смлян звезден анасон или смлян карамфил
  40. 250 г масло
  41. 1 щипка сол
  42. 1 ч. л. сода бикарбонат
  43. 650 г брашно
  44.  формички за сладки от
  45.  Дядо Коледа, еленчета, елхички, снежинки, звезди, шаблон на шейна
  46. 2 кг захарно тесто
  47.  сладкарски бои: червена, зелена, жълта и синя
  48.  
  49.  

Начин на приготвяне

  1. приготвяне на основата:.

  2. 1.

    Маслото се разбива със захарта до побеляване.

  3. 2.

    Брашното се пресява с бакпулвера и содата.

  4. 3.

    Разбъркват се заедно прясното мляко, киселото мляко и лимоновият сок.

  5. 4.

    Към маслото се добавят яйцата едно по едно. Сипва се половината от брашнената смес като се разбърква с шпатула, след това бананите и млякото и накрая останалата половина от брашнената смес. Тестото се сипва да се изпече в правоъгълна тавичка 20 х 30 см във фурна загрята до 180° С за 40 - 50 мин. Охлажда се и тогава се изважда от формата.

  6. 5.

    Намазва се със затопления мармалад.

  7. 6.

    Марципанът се омесва, разточва се и с него се покрива блатът.

  8. приготвяне на планината:.

  9. 1.

    Маслото се разбива със захарта до побеляване. Добавят се яйцата едно по едно. Сипва се и заквасената сметана, смесена със содата. Прибавят се пресятото брашно с какаото, стафидите и едро нарязаните орехи.

  10. 2.

    Сместа се сипва във формата застлана с хартия за печене и се пече в загрята на 170° С фурна 40 мин. Охлажда се.

  11. приготвяне на кралската глазура:.

  12. 1.

    Всички съставки се разбиват заедно за 3-4 мин. до гъста консистенция.

  13. приготвяне на сладките:.

  14. 1.

    Смесват се медът, глюкозата, водата, захарта, джинджифилът, канелата, звездният анасон и се слагат да кипнат.

  15. 2.

    Щом всичко заври, се сваля от огъня и се добавя маслото нарязано на кубчета. Разбърква се до получаване на хомогенна смес, сипва се содата и се разбърква добре. Охлажда се до стайна температура.

  16. 3.

    Добавя се брашното и се омесва на лепкаво тесто. Увива се с фолио и се охлажда 2 часа.

  17. 4.

    Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на пласт с дебелина 5 мм. Сладките се изрязват и се охлаждат 30 мин. С шаблоните се изрязват 4-5 елхички, Дядо Коледа и шейната.

  18. 5.

    Пекат се 8-10 мин. на 200° С. Докато са още горещи се пробива дупчица, ако сладките ще се закачват на елхата. След като се втвърдят и поизстинат, се изваждат от тавата. За да се сглоби шейната, още докато са горещи, страните й се увиват около двата дълги края на основата.

  19. 1.

    Банановият блат се покрива с тънко разточено бяло захарно тесто.

  20. 2.

    Тъмният блат се срязва на два полукръга, като единият е два пъти по-голям от другия.

  21. 3.

    Двата полукръга се намазват с тънък пласт сладко от кайсии. Обличат се изправени. Големият се покрива с бяло захарно тесто. От синьо захарно тесто се разточва кръг с диаметър 15 см и се залепва отгоре върху бялото тесто, за да наподоби небе върху заснежен хълм.

  22. 4.

    За малкия полукръг се смесват равни количества от бяло и синьо захарно тесто, като не се месят прекалено дълго, за да останат петна от синьото. Малкият полукръг се облича в изправено положение.

  23. 5.

    Двата полукръга се поставят върху основата, за да наподобят два хълма. Закрепват се с няколко шишчета, за да стоят в изправено положение.

  24. 6.

    Елените се изрязват от тънко разточено захарно тесто с помощта на форма и се оставят да изсъхнат върху дунапренена подложка. Боядисват се с прахообразна боя в светлокафяво, а юздите им – в червено. Маркират се очите, копитата и рогата. С помощта на малко кралска глазура се залепват върху по-ниския хълм.

  25. 7.

    От червено тесто се изрязва фигурата на Дядо Коледа и се залепва върху изпечената сладка. Лицето се залепва отгоре допълнително в телесен цвят, а от тъмнокафяво се изрязват и залепват отгоре ботуши, ръкавици и колан. Слагат се очите – малки сини топчета и носа – малко червено топче.

  26. 8.

    С кралска глазура се шприцоват с помощта на корнет брадата и маншетите.

  27. 9.

    Елхичките се изрязват със същата форма, с която са изрязани сладките от зелено захарно тесто и се залепват с малко мармалад от кайсии. Могат да се украсят със захарни перли.

  28. 10.

    Шейната се облича в червено и се напълва по желание с желирани бонбони.

  29. 11.

    Изваждат се снежинки от бяло захарно тесто и се изрязват звездички, които се залепват върху по-високия хълм.

  30. 12.

    Подреждат се всички фигури и всичко леко се поръсва с пудра захар.
     


Галерия
Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари