Торта Bleu, blanc, rouge
Vive la Révolution!
Макар да не спазваме оригиналната заръка на Мария Антоанета: "Qu'ils mangent de la brioche!", която предлага кифлички (а не както си мислим пасти), смятаме, че 14-ти юли е най-подходящият ден за триколорна торта с пресни плодове.
СъставНеобходими продукти за 12
- за тъмния блат:
- 3 големи яйца
- 6 с. л. пудра захар
- 3 с. л. брашно
- 1 с. л. какао
- 6 с. л. смлени лешници
- за белия блат:
- 5 яйца
- 1 ч. ч. пудра захар
- 1 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 3 с. л. кокосови стърготини
- 4 с. л. коняк
- за червения крем:
- 1 ч. ч. малини
- ½ ч. ч. заквасена сметана
- ½ ч. ч. течна сметана 35%
- 5 с. л. пудра захар
- за синия крем:
- 200 г крем-сирене
- 2 ч. ч. течна сметана 35%
- 6 с. л. пудра захар
- 1 с. л. коняк
- 1 ч. ч. черни боровинки
- синя сладкарска боя
- за гарниране:
- пресни ягоди и боровинки
- бели, сини и червени твърди бонбони, натрошени
- 100 мл разбита подсладена сметана
Начин на приготвяне
- 1.
За тъмния блат се разбиват яйцата и пудрата захар за 4 мин. Добавят се пресятото брашно, какаото и лешниците. Сместа се сипва във форма за печене с диаметър 28 см, застлана с хартия за печене или намазана с масло и посипана с галета. Пече се 12 мин. в загрята на 180° С фурна или докато леко се зачерви.
- 2.
За белия блат яйцата се разбиват с пудрата захар за 5 мин. Добавят се пресятото с бакпулвера брашно и кокосовите стърготини. Тестото се сипва в тавичката на фурната (35х40 см), предварително застлана с хартия за печене. Пече се 12-15 мин. или докато леко порозовее в загрята фурна на 180° С. Двата блата се напръскват с коняка.
- 3.
Течната сметана се разбива на сняг. Заквасената сметана се разбива със захарта, слагат се смачканите малини и се разбъркват. Добавя се разбитата течна сметана.
- 4.
За синия крем се разбиват заедно крем сиренето и сметаната. Добавя се захарта и отново се разбива. Половината от белия крем се отделя и се разбърква с коняка, а другата половина се разбърква с боровинките. Ако цветът не е достатъчно син, се добавят няколко капки синя сладкарска боя.
- 5.
Правоъгълният блат се нарязва по дължина на еднакви ленти. Половината се намазват със синия крем, а останалите - с червения. Лента, намазана със син крем, се слага върху лента с червен крем и двете едновременно се завиват на руло.
- 6.
Кръглият блат се намазва с бял крем и върху него се слага навитото руло със спираловидната част надолу. Навиват се останалите ленти, като се редуват синият и розовият крем. Тортата се намазва с белия крем отгоре, а отстрани се връзва с панделка.
- 7.
Отгоре се подреждат на ивици плодовете във форма на френското знаме.
- 8.
За украсата натрошените бонбони се слагат на ивици върху хартия за печене в тавичка. Слагат се в загрята на 150° С фурна за 7-8 мин. Щом се разтопят, се изваждат от фурната и хартията се нагъва леко, за да се втвърдят на вълни. Бонбоненото ветрило се слага върху тортата.