Начало За нас Реклама Контакти

Торта Bleu, blanc, rouge

Снимка за Торта Bleu, blanc, rouge
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Vive la Révolution!
Макар да не спазваме оригиналната заръка на Мария Антоанета: "Qu'ils mangent de la brioche!", която предлага кифлички (а не както си мислим пасти), смятаме, че 14-ти юли е най-подходящият ден за триколорна торта с пресни плодове.

СъставНеобходими продукти за 12

  1. за тъмния блат:
  2. 3 големи яйца
  3. 6 с. л. пудра захар
  4. 3 с. л. брашно
  5. 1 с. л. какао
  6. 6 с. л. смлени лешници
  7. за белия блат:
  8. 5 яйца
  9. 1 ч. ч. пудра захар
  10. 1 ч. ч. брашно
  11. 1 ч. л. бакпулвер
  12. 3 с. л. кокосови стърготини
  13. 4 с. л. коняк
  14. за червения крем:
  15. 1 ч. ч. малини
  16. ½ ч. ч. заквасена сметана
  17. ½ ч. ч. течна сметана 35%
  18. 5 с. л. пудра захар
  19. за синия крем:
  20. 200 г крем-сирене
  21. 2 ч. ч. течна сметана 35%
  22. 6 с. л. пудра захар
  23. 1 с. л. коняк
  24. 1 ч. ч. черни боровинки
  25.  синя сладкарска боя
  26. за гарниране:
  27.  пресни ягоди и боровинки
  28.  бели, сини и червени твърди бонбони, натрошени
  29. 100 мл разбита подсладена сметана

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За тъмния блат се разбиват яйцата и пудрата захар за 4 мин. Добавят се пресятото брашно, какаото и лешниците. Сместа се сипва във форма за печене с диаметър 28 см, застлана с хартия за печене или намазана с масло и посипана с галета. Пече се 12 мин. в загрята на 180° С фурна или докато леко се зачерви.

  2. 2.

    За белия блат яйцата се разбиват с пудрата захар за 5 мин. Добавят се пресятото с бакпулвера брашно и кокосовите стърготини. Тестото се сипва в тавичката на фурната (35х40 см), предварително застлана с хартия за печене. Пече се 12-15 мин. или докато леко порозовее в загрята фурна на 180° С. Двата блата се напръскват с коняка.

  3. 3.

    Течната сметана се разбива на сняг. Заквасената сметана се разбива със захарта, слагат се смачканите малини и се разбъркват. Добавя се разбитата течна сметана.

  4. 4.

    За синия крем се разбиват заедно крем сиренето и сметаната. Добавя се захарта и отново се разбива. Половината от белия крем се отделя и се разбърква с коняка, а другата половина се разбърква с боровинките. Ако цветът не е достатъчно син, се добавят няколко капки синя сладкарска боя.

  5. 5.

    Правоъгълният блат се нарязва по дължина на еднакви ленти. Половината се намазват със синия крем, а останалите - с червения. Лента, намазана със син крем, се слага върху лента с червен крем и двете едновременно се завиват на руло.

  6. 6.

    Кръглият блат се намазва с бял крем и върху него се слага навитото руло със спираловидната част надолу. Навиват се останалите ленти, като се редуват синият и розовият крем. Тортата се намазва с белия крем отгоре, а отстрани се връзва с панделка.

  7. 7.

    Отгоре се подреждат на ивици плодовете във форма на френското знаме.

  8. 8.

    За украсата натрошените бонбони се слагат на ивици върху хартия за печене в тавичка. Слагат се в загрята на 150° С фурна за 7-8 мин. Щом се разтопят, се изваждат от фурната и хартията се нагъва леко, за да се втвърдят на вълни. Бонбоненото ветрило се слага върху тортата.


Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари