Торта “Шоколадов каприз”
СъставНеобходими продукти за 12 порции
- 50 г обелени запечени бадеми
- 2 с. л. кристална захар
- 3 с. л. какао
- 150 г меко масло
- 110 г пудра захар
- 4 яйца
- 180 г разтопен шоколад с 50% съдържание на какао
- 1 с. л. разтворимо кафе, разтворено в 1 с.л. гореща вода
- 1 с. л. бърбън или коняк
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 1 с. л. кристална захар за белтъците
- 1 с. л. масло за намазване на формата
- 1 с. л. брашно за поръсване на формата
- за глазурата:
- 100 г шоколад с 50% съдържание на какао
- 50 мл сметана
- 1 ч. л. разтворимо кафе
- за украсата
- 100 г захар
- 50 г шоколад с 50% съдържание на какао
- 30 г белени препечени бадеми или лешници
- 100 мл сметана
- 2 с. л. какао
Начин на приготвяне
- 1.
Форма за торта се обвива с хартия за печене, намазва се с масло и се поръсва с брашно. Изтупва се остатъкът от брашното. Ако се използва силиконова форма не е необходимо да се слага хартия за печене.
- 2.
Бадемите се смилат фино. Смесват се със захарта и какаото. Ако се използва кухненски робот първо се разбъркват със захарта и какаото и след това се смилат.
- 3.
Маслото се разбива на крем с пудрата захар на средна скорост на миксера. Прибавят се един по един жълтъците. Слага се охладеният шоколад, кафето, алкохолът и ванилията. Слагат се бадемите и сместа се разбърква с дървена лъжица.
- 4.
Белтъците се разбиват на сняг, слага се захарта и се прибавят на два пъти в шоколадовата смес, като се разбъркват леко.
- 5.
Тортата се пече 30 мин. на 180°С и още 10 мин. на 165° С. Охлажда се 10 мин. и се изважда внимателно от формата .
- 6.
Глазурата се приготвя, като сметаната се слага да заври и се прибавя начупеният на парченца шоколад, разбърква се, докато се разтопи напълно. Овкусява се с кафето. Когато глазурата поизстине, се залива тортата.
- 7.
Захарта за украсата се карамелизира и се изсипва на струйка върху хартия за печене в различни форми. Поръсват се бадемите. Когато захарта се втвърди, се начупва на парчета.
- 8.
Шоколадът се разтопява, охлажда се леко, сипва се във фунийка от хартия за печене. Сферична купичка се облича с хартия за печене и с помощта на карамела и шоколада се прави дантела. Слага се да се стегне в хладилника. Внимателно хартията се отделя от купичката и се отлепва хартията. Получената полусфера се слага в центъра на тортата. Доукрасява се с начупения карамел и разбита сметана с какао. Поръсва се с какао.
Съвет:
Бадемите ще обелите лесно, като ги сложите в 250 мл вряща вода за 1-2 мин. Полейте ги със студена вода и докато са още мокри ги стиснете в единия край, за да ги освободите от ципата. Запечете ги за 10 - 15 мин. на 150° С.