Торта "Снежанка"
СъставНеобходими продукти за 12 порции
- за блата:
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 1 ч. л. сода за хляб
- 1 ч. л. бакпулвер
- 125 г меко масло
- ½ ч. ч. олио от гроздови семки
- 2 ч. ч. пудра захар
- 5 яйца
- 2 ч. ч. брашно
- ½ шушулка бурбонска ванилия
- 1 ч. ч. кокосови стърготини
- за крема:
- 225 г крема сирене
- 125 г меко масло
- ½ шушулка бурбонска ванилия
- 2 ч. ч. пудра захар
- 4 с. л. течна сметана
- 200 г заквасена сметана
- 4 с. л. нарязани зелени смокини от сладко, по желание
- за украсата:
- 8 коктейлни череши, малини или ягоди
- 1 ч. ч. кокосови стърготини
- 50 г бял шоколад
- 50 г черен шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява на 180°С. Три форми за печене с диаметър 24 см се застилат с хартия за печене.
- 2.
Содата за хляб се разтваря в млякото. В голяма купа се разбиват маслото, олиото и пудрата захар. Прибавят се семенцата от ванилията и яйцата. Слагат се кокосовите стърготини, разбърква се, налива се млякото, отново се разбърква и накрая се слага пресятото брашно с бакпулвера. Тестото се разпределя в трите форми. Пече се 30-35 мин. Охлажда се и се изважда от формите.
- 3.
Всички продукти за крема се разбиват заедно, докато се получи пухкава маса. С него се съединяват блатовете, като между тях се слагат парченца зелени смокини. Тортата се намазва добре отгоре и отстрани. Оставя се малко крем за украса.
- 4.
Белият и черният шоколад се разтопяват отделно на водна баня. Правят се фунийки от хартия за печене, изсипва се в тях разтопеният шоколад, отрязват се леко връхчетата и върху хартия за печене се шприцоват 8 формички. Оставят се да се втвърдят и се отлепват внимателно.
- 5.
Готовата торта се поръсва обилно с кокосови стърготини от всички страни. Украсява се с 8 розички от крем, на които се забожда по една черешка и шоколадова формичка.