Торта "Портокалова въздишка"
"В чест на една от най-любимите ми комбинации - шоколад и портокал", казва за тази торта нашата майсторка в кухнята. И наистина - това вълшебство не е за изпускане. Имате ли някакъв особен повод за сладко изкушение, това е вашият избор! Не само че ще ви заплени с вкусовите си качества, а и ще събуди със сигурност някои може би позабравени моменти. Ненапразно учените твърдят, че шоколадът е един от най-мощните афродизиаци!
СъставНеобходими продукти за 14 броя
- за портокаловия блат:
- 175 г пудра захар
- 175 г меко масло
- 3 яйца
-
175 г брашно с набухватели или обикновено бяло брашно,
пресято с 1 ч.л. бакпулвер и щипка сол - 2 с. л. какао
- 2 с. л. прясно мляко
- 3 с. л. портокалов ликьор или сок
- 2 с. л. настъргана портокалова кора
- за целувчения блат:
- 3 белтъка
- 175 г пудра захар
- 1 с. л. нишесте
- 25 г настърган шоколад
- за крема:
- 300 мл сметана
- 150 г бял шоколад
- 1 с. л. настъргана портокалова кора
- 1 с. л. портокалов ликьор или ром
- за украса:
- 200 мл сметана
- 100 г заквасена сметана
- 4-5 с. л. пудра захар
- ½ портокал
- 3 листа кори за баница
- 3 с. л. масло
- 50 г бял шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Прибавят се едно по едно яйцата. Слага се брашното.
- 2.
Сместа се разделя на две части. В едната се слагат портокаловата кора и ликьор, а в другата какаото и млякото.
- 3.
Тавичка за печене се намазва с масло и се поръсва с галета. Редуват се по лъжица от бялата и от жълтата смес. Когато свършат, с помощта на дървено шишче цялото тесто се разбърква, за да се получи мраморен ефект.
- 4.
Блатът се пече на 190°С около 25 мин. Охлажда се и се разделя на две части.
- 5.
Белтъците се разбиват на сняг и към тях се прибавя половината от захарта. Когато се оформят твърди връхчета, към целувчената смес се прибавят и останалата захар, нишестето и шоколадът. Всичко се разбърква с метална лъжица. Тестото се разпределя в тавичка с хартия за печене на слой от 1 см. и се пече на 140°С около 1 ½ ч. Оставя се да изстине във фурната.
- 6.
Кремът се приготвя, като сметаната се слага да заври. Ако не е подсладена, се прибавят 2 с.л. захар. Начупва се шоколадът и се слага да се разтопи в сметаната. Прибавят се ликьорът и кората. Кремът се слага да се охлади и сгъсти в хладилника.
- 7.
Портокаловият крем се разбива с миксера и с него се слепват половината от шоколадовия блат, целувчения блат и другата половина от шоколадовия блат.
- 8.
За украсата се разбиват заквасената и течната сметана със захарта. С получения крем се намазва тортата и се украсява с резенчета портокал и сметана. Шоколадът може да се настърже върху тортата с картофобелачка или да се разтопи на водна баня. С него с четка се намазват лентички от стар филм, увиват се в различни форми и се оставят да се втвърдят. Филмът внимателно се обелва.
- 9.
Корите за баница се намазват с разтопеното масло, поръсват се с пудрата захар и се подреждат една върху друга. Притискат се с тава за печене, за да се слепят добре. Нарязват се на квадрати, изпичат се до златисто на 180°С и се подреждат ветрилообразно отстрани на тортата.