Начало За нас Реклама Контакти

Торта "Портокалова въздишка"

Снимка за Торта
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

"В чест на една от най-любимите ми комбинации - шоколад и портокал", казва за тази торта нашата майсторка в кухнята. И наистина - това вълшебство не е за изпускане. Имате ли някакъв особен повод за сладко изкушение, това е вашият избор! Не само че ще ви заплени с вкусовите си качества, а и ще събуди със сигурност някои може би позабравени моменти. Ненапразно учените твърдят, че шоколадът е един от най-мощните афродизиаци!

СъставНеобходими продукти за 14 броя

  • за портокаловия блат:
  • 175 г пудра захар
  • 175 г меко масло
  • 3 яйца
  • 175 г брашно с набухватели или обикновено бяло брашно,
     пресято с 1 ч.л. бакпулвер и щипка сол
  • 2 с. л. какао
  • 2 с. л. прясно мляко
  • 3 с. л. портокалов ликьор или сок
  • 2 с. л. настъргана портокалова кора
  • за целувчения блат:
  • 3 белтъка
  • 175 г пудра захар
  • 1 с. л. нишесте
  • 25 г настърган шоколад
  • за крема:
  • 300 мл сметана
  • 150 г бял шоколад
  • 1 с. л. настъргана портокалова кора
  • 1 с. л. портокалов ликьор или ром
  • за украса:
  • 200 мл сметана
  • 100 г заквасена сметана
  • 4-5 с. л. пудра захар
  • ½ портокал
  • 3 листа кори за баница
  • 3 с. л. масло
  • 50 г бял шоколад

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Прибавят се едно по едно яйцата. Слага се брашното.

  2. 2.

    Сместа се разделя на две части. В едната се слагат портокаловата кора и ликьор, а в другата какаото и млякото.

  3. 3.

    Тавичка за печене се намазва с масло и се поръсва с галета. Редуват се по лъжица от бялата и от жълтата смес. Когато свършат, с помощта на дървено шишче цялото тесто се разбърква, за да се получи мраморен ефект.

  4. 4.

    Блатът се пече на 190°С около 25 мин. Охлажда се и се разделя на две части.

  5. 5.

    Белтъците се разбиват на сняг и към тях се прибавя половината от захарта. Когато се оформят твърди връхчета, към целувчената смес се прибавят и останалата захар, нишестето и шоколадът. Всичко се разбърква с метална лъжица. Тестото се разпределя в тавичка с хартия за печене на слой от 1 см. и се пече на 140°С около 1 ½ ч. Оставя се да изстине във фурната.

  6. 6.

    Кремът се приготвя, като сметаната се слага да заври. Ако не е подсладена, се прибавят 2 с.л. захар. Начупва се шоколадът и се слага да се разтопи в сметаната. Прибавят се ликьорът и кората. Кремът се слага да се охлади и сгъсти в хладилника.

  7. 7.

    Портокаловият крем се разбива с миксера и с него се слепват половината от шоколадовия блат, целувчения блат и другата половина от шоколадовия блат.

  8. 8.

    За украсата се разбиват заквасената и течната сметана със захарта. С получения крем се намазва тортата и се украсява с резенчета портокал и сметана. Шоколадът може да се настърже върху тортата с картофобелачка или да се разтопи на водна баня. С него с четка се намазват лентички от стар филм, увиват се в различни форми и се оставят да се втвърдят. Филмът внимателно се обелва.

  9. 9.

    Корите за баница се намазват с разтопеното масло, поръсват се с пудрата захар и се подреждат една върху друга. Притискат се с тава за печене, за да се слепят добре. Нарязват се на квадрати, изпичат се до златисто на 180°С и се подреждат ветрилообразно отстрани на тортата.


Галерия
Ноем. 2007
Още подобни рецепти
Коментари