Начало За нас Реклама Контакти

Торта "Черна гора"

Снимка за Торта
160
Време за приготвяне: 160 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

В кулинарната история съществува една немска торта, която се казва Schwarzwälder Kirsch, т.е. Черногорска череша. Кръстена е не на бившата югославска република, а на планината Шварцвалд (в буквален превод "Черна гора") в югозападна Германия. Този специалитет се прави с вишни и сметана, докато нашата вариация е с череши и сирене маскарпоне, същото, което се използва и за тирамису.

СъставНеобходими продукти за 0

  • За блата:
  • 200 г тъмен шоколад
  • 400 г / 3 ч.ч. брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 375 мл / 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 3 яйца
  • 185 г меко масло
  • За крема:
  • 400 г сирене маскарпоне или 300 г заквасена сметана и 300 г течна
  • 200 г заквасена сметана
  • 100 г пудра захар
  • 30 мл ликьор амарето или бадемов
  • 1 ч.ч. череши или вишни без костилките
  • 100 мл коняк
  • За украса:
  • 150 г тъмен шоколад
  • 1 с.л. нарязани листа от мента
  • 16 череши или вишни с костилките и дръшките
  • 100 г сметана

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Плодовете за крема се заливат с коняка и се оставят да се мариноват в хладилника поне 24 часа.

  2. 2.

    Половината от шоколада за украсата се разтопява на водна баня, разбърква се да се охлади до 32°С. Черешите за украса се потопяват до половината в шоколада и се слагат да се стегнат върху хартия за печене. Останалият шоколад се смесва с нарязаната мента. Дъното на тавичка се облепя с полиетиленово фолио и върху него се изсипва ментовият шоколад. Разстила се на много тънък пласт и се слага в хладилника да се втвърди.

  3. 3.

    Шоколадът за блата се разтопява на водна баня. В купа се пресяват брашното, бакпулверът и захарта. Прибавят се млякото, яйцата, маслото. Всички съставки трябва да са със стайна температура. Сместа се разбива 5 мин., докато стане гладка. Прибавя се шоколадът и добре се разбърква. Изсипва се в намаслена висока форма с диаметър 24 см. Пече се на 180°С около 40 мин., или докато клечка забодена в центъра излезе суха. Оставя се 5 мин. във формата и се изважда да се охлади.

  4. 4.

    Сиренето се разбива със захарта, заквасената сметана и ликьора. Ако не се използва маскарпоне, двата вида сметана се смесват и се разбиват на сняг, прибавя се захарта, разбива се отново за кратко и се прибавя ликьорът.

  5. 5.

    Блатът се разрязва на две и се сиропира с половината от коняка от мариноването на черешите. Намазва се с 1/3 от крема, нареждат се маринованите и отцедени плодове и се покрива с другата 1/3 от крема и половината на блата. Напръсква се пак с коняк и се намазва с последната 1/3 от крема.

  6. 6.

    Разтопява се втората половина от шоколада за украса, разбърква се с 2 с.л. олио и с помощта на лъжичка се сипва на тънка струйка по ръба на тортата.

  7. 7.

    Тортата се украсява с разбита сметана, начупения ментов шоколад и черешите.


Галерия
Авг. 2007
Още подобни рецепти
Коментари