Топла салата от земни ябълки
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Деликатният вкус на земните ябълки е много подходящ за съчетаване с цитрусовата свежест на портокала и смолистия аромат на розмарина.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г земни ябълки
- 5 с. л. зехтин
- 100 мл портокалов сок
- 3 скилидки чесън с люспата
- 1 стрък розмарин
- 2 портокала, нарязани на филенца
- 1 салата айсберг
- 1 с. л. ябълков оцет
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. л. мека дижонска горчица
- зърна от нар за гарниране, по желание
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Земните ябълки се обелват и се нарязват на резени. Зехтинът се сгорещява и в него се слагат чесънът, земните ябълки и розмаринът и се разбъркват на умерен огън 3-4 мин. Сипва се портокаловият сок и пак се разбърква, докато се изпари и земните ябълки започнат леко да се карамелизират. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 2.
Земните ябълки се разбъркват с накъсаната салата, портокаловите филенца и зърната от нар и се поръсва с дресинг от меда, горчицата, оцета и останалия зехтин.
Подходящи типове вина
Ян. 2015
Още подобни рецепти
Коментари