Начало За нас Реклама Контакти

Тофу със зеленчуци в сладко-кисел сос

Снимка за Тофу със зеленчуци в сладко-кисел сос
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Сладко-киселият сос е емблематичен за китайската кухня и макар често да се прилага в месни ястия, постните алтернативи също са изключително вкусни.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 с. л. олио
  • 2 стръка праз, нарязани на ивици
  • 2 моркова, нарязани на лентички
  • 1 зелена чушка, нарязана на ивици
  • 100 г гъби, нарязани на ивици
  • 1-2 сушени китайски гъби „сребърни ушички”, по желание
  • ½ ч. ч. зелен пресен или замразен грах
  • 500 г тофу, нарязано на кубчета
  • 2 с. л. царевично нишесте
  • 3 с. л. винен оцет
  • 3 с. л. захар
  • 1 ч. л. доматено пюре
  • 2 с. л. соев сос
  • ½ ч. л. настърган джинджифил
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 1 щипка кайенски пипер или чили
  •  сварен ориз за гарниране

Начин на приготвяне

  • 1.

    Сушените гъби се заливат с гореща вода, оставят се да постоят 10 мин. и се нарязват.

  • 2.

    В загрятото олио се слагат празът и морковите. Разбъркват се 2-3 мин. и се добавят пресните и сушените гъби, чушката и грахът. Разбъркват се още 2-3 мин.

  • 3.

    Смесват се нишестето, оцетът, захарта, чесънът, доматеното пюре, соевият сос, джинджифилът и лютият пипер с 200 мл вода.

  • 4.

    Течната ароматна смес се добавя към зеленчуците. Щом всичко заври и се сгъсти, се добавя тофуто и се оставя да поври още 5 мин. Сервира се с варен ориз.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2013
Още подобни рецепти
Коментари