Тофу със зеленчуци в сладко-кисел сос
Сладко-киселият сос е емблематичен за китайската кухня и макар често да се прилага в месни ястия, постните алтернативи също са изключително вкусни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. олио
- 2 стръка праз, нарязани на ивици
- 2 моркова, нарязани на лентички
- 1 зелена чушка, нарязана на ивици
- 100 г гъби, нарязани на ивици
- 1-2 сушени китайски гъби „сребърни ушички”, по желание
- ½ ч. ч. зелен пресен или замразен грах
- 500 г тофу, нарязано на кубчета
- 2 с. л. царевично нишесте
- 3 с. л. винен оцет
- 3 с. л. захар
- 1 ч. л. доматено пюре
- 2 с. л. соев сос
- ½ ч. л. настърган джинджифил
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 щипка кайенски пипер или чили
- сварен ориз за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Сушените гъби се заливат с гореща вода, оставят се да постоят 10 мин. и се нарязват.
- 2.
В загрятото олио се слагат празът и морковите. Разбъркват се 2-3 мин. и се добавят пресните и сушените гъби, чушката и грахът. Разбъркват се още 2-3 мин.
- 3.
Смесват се нишестето, оцетът, захарта, чесънът, доматеното пюре, соевият сос, джинджифилът и лютият пипер с 200 мл вода.
- 4.
Течната ароматна смес се добавя към зеленчуците. Щом всичко заври и се сгъсти, се добавя тофуто и се оставя да поври още 5 мин. Сервира се с варен ориз.