Тиквен сладкиш
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за основата:
- 150 г лешници, смлени
- 100 г фини овесени ядки
- 3 с. л. кафява пудра захар
- 3 с. л. олио от гроздови семки
- 3 с. л. кокосово или друго растително мляко
- за пълнежа:
- 500 г тиква, почистена и обелена
- 300 мл кокосово или соево мляко
- 5 с. л. нишесте
- 1 ч. ч. кафява пудра захар
- 1 ч. л. канела
- 1 щипка смлян карамфил
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 ч. л. портокалова захар
- 1 ч. л. джинджифил
- 2 с. л. стопено кокосово или какаово масло
- за гарниране:
- 200 г печени парченца тиква
- 20 г орехови ядки
- 2 с. л. зърна нар
- 1 с. л. мед
Начин на приготвяне
- 1.
Овесените ядки се пускат да се смелят фино в блендер. Разбъркват се със смлените лешници, захарта, маслото и млякото. Сместа се притиска по дъното на намаслена форма за печене с подвижни стени. Запича се 10 мин. във фурна, загрята на 170° С.
- 2.
Тиквата се слага в тавичка и се пече 40 - 50 мин. във фурна, загрята на 180° С или докато омекне. Пасира се.
- 3.
Млякото се разбърква с нишестето, захарта, маслото и подправките. Смесва се с тиквата. Сипва се в запечената кора и се слага във фурната на 160° С за още 40 - 45 мин. Охлажда се и се сервира с мед, орехи, нар и запечени парченца тиква.
Подходящи типове вина
Ян. 2014
Още подобни рецепти
Коментари