Начало За нас Реклама Контакти

Тиква с червен лук, бекон и нахут

Снимка за Тиква с червен лук, бекон и нахут
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ако досега не сте опитвали сполучливото съчетание между тиква, нахут и лук, тази рецепта е истинско откритие за есента. Любителите на месото ще останат доволни от прибавения аромат на бекон, а онези, които се готвят за предстоящите пости, могат да разнообразят менюто си с апетитната сезонна салата, като я направят напълно вегетарианска.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 100 г бекон
  • 2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
  • 3 с. л. олио
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 ч. л. нарязан на ситно джинджифил
  • 1 ч. л. зърна от кимион
  •  ситно нарязана люта чушка на вкус
  • 500 г почистена тиква
  • 100 мл пилешки бульон
  • домат, обелен и нарязан на малки кубчета, с отстарени семки
  • 200 г нахут от консерва или предварително сварен
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  •  лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Беконът се нарязва на лентички и се препича в сух тиган до зачервяване.

  2. 2.

    Лукът се разбърква с 1 с.л. олио, поръсва се със сол и черен пипер и се разстила на дъното на тавичка. Слага се да се пече около 20 мин. в загрята на 200°С фурна, докато добре се зачерви.

  3. 3.

    Останалото олио се загрява в тиган и в него се слагат чесънът, джинджифилът, кимионът и лютата чушка. Разбъркват се, докато поемат аромат и се прибавя тиквата, нарязана на парченца с размер 2 на 2 см. След като се размеси, се налива 100 мл врящ пилешки бульон или вода. Покрива се и се оставя да къкри 6-7 мин., като леко се разбърква от време на време. Слагат се доматът и нахутът, разбъркват се и се оставят да поврят 5 мин., докато се изпари цялата течност. Подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.

  4. 4.

    След като поизстине, тиквата се обърква с печения лук и бекона. Сервира се топла, но е вкусна и студена.

Вариации:
1. Тиквата понася много силни подправки, така че можете да използвате и къри или гарам масала.
2. Нахутът се вари, като предварително се накисва в студена вода за 12 часа.

Окт. 2007
Още подобни рецепти
Коментари