Тиква с червен лук, бекон и нахут
Ако досега не сте опитвали сполучливото съчетание между тиква, нахут и лук, тази рецепта е истинско откритие за есента. Любителите на месото ще останат доволни от прибавения аромат на бекон, а онези, които се готвят за предстоящите пости, могат да разнообразят менюто си с апетитната сезонна салата, като я направят напълно вегетарианска.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 100 г бекон
- 2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
- 3 с. л. олио
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 ч. л. нарязан на ситно джинджифил
- 1 ч. л. зърна от кимион
- ситно нарязана люта чушка на вкус
- 500 г почистена тиква
- 100 мл пилешки бульон
- 1 домат, обелен и нарязан на малки кубчета, с отстарени семки
- 200 г нахут от консерва или предварително сварен
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Беконът се нарязва на лентички и се препича в сух тиган до зачервяване.
- 2.
Лукът се разбърква с 1 с.л. олио, поръсва се със сол и черен пипер и се разстила на дъното на тавичка. Слага се да се пече около 20 мин. в загрята на 200°С фурна, докато добре се зачерви.
- 3.
Останалото олио се загрява в тиган и в него се слагат чесънът, джинджифилът, кимионът и лютата чушка. Разбъркват се, докато поемат аромат и се прибавя тиквата, нарязана на парченца с размер 2 на 2 см. След като се размеси, се налива 100 мл врящ пилешки бульон или вода. Покрива се и се оставя да къкри 6-7 мин., като леко се разбърква от време на време. Слагат се доматът и нахутът, разбъркват се и се оставят да поврят 5 мин., докато се изпари цялата течност. Подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.
- 4.
След като поизстине, тиквата се обърква с печения лук и бекона. Сервира се топла, но е вкусна и студена.
Вариации:
1. Тиквата понася много силни подправки, така че можете да използвате и къри или гарам масала.
2. Нахутът се вари, като предварително се накисва в студена вода за 12 часа.