Начало За нас Реклама Контакти

Терин от гъши дроб с ябълков чипс

Снимка за Терин от гъши дроб с ябълков чипс
160
Време за приготвяне: 160 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта е истински шедьовър на френската кулинария. Гъшият дроб е една от нейните запазени марки, а в комбинация с гурме чипса от ябълки той се превръща в неустоимо изкушение за всеки любител на изисканата храна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 600 г гъши дроб
  • 2 ч. л. сол
  • 1 ч. л. счукан черен пипер
  • 2 ч. ч. порто
  • за ябълковия чипс:
  • 1 зелена ябълка грени смит
  • 200 мл вода
  • 200 г захар
  • за соса:
  • 2 ч. ч. порто
  • 1 дафинов лист
  • ½ глава лук, нарязана на ситно

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Дробът се размразява в хладилника, разтваря се с ръце и се изчиства внимателно от големите кръвоносни съдове, като се внимава да остава максимално цял. Подправя се с половината сол и черен пипер, слага се в съд с капак, залива се с портото и се оставя да се маринова 12 часа в хладилника.

  2. 2.

    Отцежда се от маринатата, подправя се с останалите сол и пипер и се нарязва на парчета с дебелина 2 см.

  3. 3.

    Форма с вместимост 400 мл се застила с фолио пластик така, че краищата да стърчат навън.

  4. 4.

    Тиган с незалепващо покритие се сгорещява силно и в него се слагат по 3-4 парчета от дроба да се запечатат от всяка страна за 30-40 сек. След всяка порция запечени дробчета отделената мазнина се прецежда и запазва.

  5. 5.

    Дробът се подрежда в съда на пластове, като между всеки пласт се налива малко от прецедената мазнина. Отгоре се налива отново от мазнината. Затваря се с фолиото и се слага в хладилника за най-малко 12 часа.

  6. 6.

    За чипса ябълките се почистват от семената и се нарязват на много тънки кръгчета. Водата със захарта се слага да заври за 3 мин. Сваля се от огъня и ябълките се оставят да киснат в захарния сироп за 20 мин. Отцеждат се и се слагат да се пекат върху силиконово килимче или върху хартия за печене за около 2 часа на 100°С.

  7. 7.

    Формата се потопява за кратко в гореща вода и теринът се обръща, фолиото се маха и се нарязва на тънки парченца.

  8. 8.

    Слагат се да заврат портото, лукът и дафиновият лист. Врат, докато течността остане наполовина. Прецежда се и сосът е готов.

  9. 9.

    Сервира се с ябълков чипс, редуцирано порто, препечени филийки и, разбира се, чаша хубав сотерн.


Подходящи типове вина
Март 2008
Още подобни рецепти
Коментари