Тарталети с дроб от треска
В някои магазини редовно се зарежда консервиран дроб от треска. Тогава пред вас се изправя сериозният избор дали да го направите на пастет, салата или на апетитните хапки, чиято рецепта ви предлагаме.
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- за тестото:
- 150 г брашно
- 75 г краве масло
- 1 жълтък
- 1-2 с. л. леденостудена вода
- за соса:
- 3 с. л. лека майонеза
- 3 с. л. заквасена сметана
- 1 ч. л. горчица
- 1 с. л. нарязан копър
- 2 с. л. нарязан пресен лук
- за гарниране:
- 1 консерва дроб от треска (125 г)
- 1 стръкче копър
- 1 лимон
- розов пипер на зърна
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се стрива на трохи с брашното. Прибавят се жълтъкът и 1 с. л. студена вода. Бързо се оформя на топка и се слага да почине 30 мин. в хладилника.
- 2.
Охладеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност на лист с дебелина 2 мм, навива се около точилката и се развива върху намаслени формички за тарталети. Точилката се притиска върху формичките с тестото така, че то да се отреже, след което се разстила добре с пръсти по стените. Набождат се с вилица и се слагат да се пекат в загрята на 180° С фурна за 10 - 12 мин.
- 3.
Продуктите за соса се смесват и, ако е необходимо, се подправят с лимонов сок, сол и черен пипер. Дробът се изцежда от соса и се нарязва на парченца.
- 5.
На дъното на всяка кошничка се сипва по лъжичка от соса, отгоре се слага парченце дроб и се украсява с краставица, копър, розов пипер и парченце лимон.